Националният празник на България – 3-ти март събра общинските ръководства и жители на съседните общини Горна Малина и Ботевград, официални лица и представители на различни политически партии пред паметника на Победата при Ботевградския проход /Арабаконак/, за да отдадат заедно почит към паметта на загиналите за свободата на Отечеството и да празнуват Освобождението от петвековното османско иго. 


„Този ден не е само история, а съдба за всеки българин, защото извоюваната свобода на Отечеството е свещена и народът ни никога няма да я забрави! Народът няма да забрави своите герои – Ботев и Левски, Раковски и Каравелов, Бенковски и Кочо Честеменски, хилядите знайни и незнайни хайдути, бунтовници, опълченци и революционери, поставили идеалите за свобода и независимост над всичко и останали завинаги в пантеона на безсмъртието. Нашият народ постави там и всички воини, загинали за поробената ни Земя. От обявяването на войната между Русия и Турция през епичните боеве и победи при Плевен, при Стара и Нова Загора, Шипка, Шейново, Ташкесен минава пътят на свободата. Този път е оставил трайна диря и в нашия край. Пазим живи спомените на предците ни за преминаването на войските на генерал-фелдмаршал Гурко през прохода Арабаконак, за битката при Ташкесен, днешно Саранци, където са загинали 91 войници и трима офицери от Костромски и Волински полкове, за да изгрее свободата!”, каза в словото си кметът на Горна Малина инж. Ангел Жиланов. 


Думата бе предоставена и на кмета на Ботевград Иван Гавалюгов. Той честити празника на присъстващите и благодари на кмета на Горна Малина за поканата двете съседни общини да честват заедно Националния празник на България.


„Моят колега доста подробно разказа за събитията, които всяка година по различен повод сте ги чували, така че аз няма да повтарям тези истини”, каза Иван Гавалюгов. Вместо слово той зае управленска позиция, като заяви, че използва възможността да насочи вниманието на присъстващите отговорни лица към състоянието на пътя до прохода, който е в окаяно състояние.   


„Този проход има своето историческо значение. Зимното преминаване на Балкана през Арабаконак обръща хода на Руското-турската война – за нас Освободителна война. В момента проходът се намира в трагично състояние, вина за което имаме всички ние, които сме се изправили днес пред Вас. Поемам ангажимент да направя необходимото през следващата година да има конкретни решения, така че проходът да стане проходим и през летни, и през зимни условия, да стане една съвременна пътна инфраструктура, която да се използва от жители на двете общини и на други населени места - да идват тук и да отдават почит на хората, които са загинали за свободата на България”, каза кметът на Ботевград.   


Сред присъстващите бе Негово високоблагоговейнство свещеноиконом Серафим Янев – председател на Църковното настоятелство при църквата „Успение Богородично” в Горна Малина. Той отслужи заупокойна молитва в памет на загиналите за свободата на България. 


В тържественото честване на 3-ти март пред паметника на Победата участваха: Духов орекестър - Ботевград, мажоретен състав при Народно читалище "Христо Ботев - 1884" - Ботевград, Ивелина Христова, Група за народни хора "Лудо Малинско" при НЧ "Васил Левски 1929" Горна Малина с ръководители Еленка Каранешева и Цветина Грамова. Програмата бе реализирана със специалното участие на Ансамбъл „Чинари” и Вокално трио "Булгарина".


И двете общини бяха осигурили безплатен превоз за граждани, които имаха желание да присъстват на събитието.   


Празничната програма на Община Ботевград в чест на Националния празник ще продължи от 18.30 часа с факелно шествие в памет на героите. Слово пред паметника на Свободата на площад „Саранск” ще произнесе Рени Лазарова – директор на Исторически музей – Ботевград. Началният час на тържествената заря е 19. 


*Записване на венци и цветя от 18:00 до 18:20 в сградата на Общинска администрация