Общественият съвет, който президентът Росен Плевнелиев излъчи, нас ни притеснява. Вместо да тръгне  да общува директно с протестиращите, той явно печели време, а време няма. Президентът трябва да предприеме решителни действия, защото иначе той ще е следващата мишена на протестите. Това обяви лидерът на СДС Емил Кабаиванов.

Имаме категорична позиция против програмните и експертните правителства. Това е позиция на нашето движение от повече от 15 години. Видяхме вече такива правителства, които целяха да замажат политическата отговорност. Те не трябва да се дават за пример. Сега виждаме нещо подобно - удължаване на живота на сегашното, което вече няма доверие, а това увеличава проблема. Сега има нужда от ново правителство, категоричен бе Иван Сотиров.

Според партията, народът трябва да протестира. Ние ще продължим да се борим. Ако трябва, ще правим избори през три - четири месеца, за да се докаже, че се чува гласът на хората.

Програмно правителство категорично не може да се справи с настоящата дестабилизация, тъй като то трябва да бъде съставено от сегашното правителство, което е изчерпано. Служебното правителство, което призоваваме президентът да състави възможно най-скоро, има правомощията на нормално правителство. Ако в него са компетентни, независими, силни личности и добри експерти, то ще се справи с обстановката. Но ако президентът продължава да търси време, за да назначи кабинет, обстановката може да стане още по-нестабилна, а това не трябва да се допуска, категоричен бе лидерът на СДС. След дестабилизацията следва анархия, а след това - диктатура, допълни той.

По думите на Кабаиванов, Съюзът на демократичните сили е формация, хората от която не са участвали в предишни правителства, в корупционни и съмнителни схеми.

Партиите са форма на косвена демокрация. Промяна на избирателната система не е панацея. Трябва да има пряко участие в управлението. Решението е ежедневно да бъдем граждани, а не само когато прелее чашата на търпението, заключи Сотиров.