Няма да се състои извънредно заседание на Общински съвет – Варна. Това съобщи председателят на Общински съвет – Варна Николай Апостолов.

Апостолов допълни, че вчера е подадено искане от страна на кмета на града Кирил Йорданов за провеждане на сесия на Общинския съвет, на която да бъде обсъдено положението в града и евентуалната негова оставка. Общинските съветници са отхвърлили тази молба, защото Кирил Йорданов е избран не от Общински съвет, а от варненци и юридически Общинският съвет не може да взима решение за това дали кметът на общината да остане на поста си. Процедурата е свързана с общинската избирателна комисия, която може да вземе подобно решение. Другата причина е, че за да се свика извънредна сесия на Общински съвет – Варна трябва да има дневен ред, а в молбата си кметът Кирил Йорданов не е посочил такъв.

Кметът на Община Варна Кирил Йорданов утре, сряда, 6 март, в 12.00 часа, ще обяви решението си за оставка, във фоайето на ІІ етаж в общината. Това съобщиха от пресцентъра на Община Варна.

Групата на ГЕРБ в Общински съвет – Варна е готова да подаде оставка. Това каза Иван Портних, председател на групата на ПП ГЕРБ в Общинския съвет във Варна и областен координатор на партията. Портних посочи, че ГЕРБ – Варна на местно и на национално ниво е показала, че не се държи с две ръце за властта. Много е трудно да се намери правен регулатор, по който може да се разпусне Общински съвет – Варна, но ако това стане, цялата листа на партията ще подаде оставка.

Иван Портних беше категоричен, че политическа партия ГЕРБ е готова както за местни, така и за парламентарни избори, но не уточни дали партията вече има номинация за евентуален кандидат за кмет на Варна. Портних посочи още, че първо трябва да се уточни какво точно се случва в общината и след това да се разговаря за евентуални номинации. „ПП ГЕРБ изпълни всичко според закона и оттегли политическата си подкрепа към кмета Кирил Йорданов. Оттук нататък решението за политическата ситуация в града е изцяло в ръцете на Кирил Йорданов”, каза още Иван Портних.