На кръгла маса в София обединение от граждански организации на протестиращите предложи кандидатурата на проф. Димитър Иванов за министър-председател в служебното правителство. Макроикономистът е бивш съветник на президента Георги Първанов.

"Това е един от малкото варианти да се преодолее разпада на обществото. В момента президентът е най-овластеният човек в държавата, но върху него се оказва огромен натиск. Ако проф. Иванов приеме предложението, ние ще го държим отговорен за процесите, които се развиват. Моето мнение е, че това е единственият разумен ход в създалата се ситуация", заяви Лъчезар Аврамов от "Свободни, можещи, силни".

"Благодаря на гражданските сдружения, които ме поканиха. През последните три седмици бях критикуван, че си стоя в Лондон и не обръщам внимание на протестите, което не е вярно. Държах дебатите да останат истински на фона на зараждащата се гражданска революция в България. Тя показа реалната картина на българското общество - болно и разединено. Това е България през 2013 г. - доведена до това състояние заради политиката през последните 23 г. и преобръщането на Конституцията с главата надолу. Заражда се гражданска революция в България. Ние потъпкахме републиката и нищо не ни остава, освен да я възстановим наново. Трябва да има демократичен и конституционен ред, който в момента е с главата надолу. Никъде в Конституцията не е записано, че категорията "политически партизанин" е по-важна от категорията "гражданин". Начинът на политическото ни представителство у нас е направен така, че тези, които отиват в парламента, защитават интересите на тези, които са им платили кампаниите, а не на гражданите. Всички граждани са равни според Конституцията на България. Досегашният политически модел е обречен. Той е пред срутване благодарение на гражданите. Дали това ще се случи сега или по-късно, е само въпрос на време", каза проф. Димитър Иванов.

"Първата задача на правителството трябва да бъде да отиде на диалог с протестиращите, за да се избистрят техните краткосрочни и средносрочни искания. Този пожар не може да продължава вечно. Мерки трябва да се вземат своевременно. Служебното правителство трябва и да има предвид, че правителството на ГЕРБ за три години и половина така и не прие антикризисна програма. Това спешно трябва да бъде направено и да бъдат приети редица социални мерки, които да са в рамките на Бюджет 2013. Имиджът на България в Европа е сериозно разклатен. Служебното правителство трябва да даде сигнали към стратегическите чуждестранни инвеститори, че държавата се стабилизира. Ще трябва работа и по мерките в енергетиката, по отношение на увеличение на пенсиите, идва и проблемът във ВМЗ-Сопот, да не говорим за БДЖ. Страната е пред пожар и революция и който не вижда това, много жалко. България трябва да се излекува от фундаменталните проблеми, защото видяхме фалшивия сценарий на Обществения съвет от петък. Трябва да отстояваме нашата позиция по всеки един въпрос от кризата", посочи проф. Иванов.

Димитър Иванов е макроикономист, д-р на икономическите науки, консултант на международни банки и организации, международен съветник по линия на UNIDO на редица правителства, общественик. Специализирал е международна икономика и стратегическо управление в Института за Политически Науки в Париж, във Вашингтон, в Москва. Преподавал международен бизнес и финанси в школите на университетите в Уоруик и Шефийлд, както и в Института за Директори във Великобритания. Автор на книги и стотици статии, международни доклади. Работи като висш стратегически консултант на ръководствата на някои от големите световни банки опериращи в Централна и Източна Европа. От януари 2002 г. до март 2007 г. е икономически съветник на Президента Георги Първанов. Член е на Академията по международен бизнес в САЩ, на Обществото по стратегическо планиране на Великобритания, на Кралското икономическо дружество и на Европейската икономическа асоциация. “Doctor Honoris Causa” на ВСА “Димитър А. Ценов” в Свищов. Учредител и зам. -председател на БАНИ. Учредител и председател на Гражданско сдружение „Глас”.