Президентът връчи третия мандат на "Има такъв народ", а те от своя страна задържаха папката само няколко секунди. Румен Радев обяви, че след като и третият мандат е в историята, веднага започва консултациите преди избор на служебен премиер.


Радев обясни, че се е спрял на ИТН, въпреки че са най-малката партия в парламента, тъй като са се проявили като последователни. Папката прие Ивайло Вълчев, който изрази разбиране към трудната ситуация, в която държавният глава е поставен заради конституционните промени, направени от ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС. 


Във връчването именно на ИТН на третия мандат донякъде има изненада, след като досега винаги, когато се стигаше до такъв, откакто Радев е президент, той даваше папката на БСП.


Социалистическата партия обаче бе категорична, че няма да води разговори за правителство в рамките на 49-ото НС, тъй като настоящият парламент по думите им е изчерпан.


От "Възраждане" обявиха, че както винаги са готови със състав на МС, но едва ли такъв би стигнал до гласуване, а от ИТН досега са заявявали, че трябва да отидем на избори час по-скоро. Предполага се, че ще върнат мандата веднага неизпълнен.


Предполага се, че ДПС е прескочен като вариант за съставяне на правителство заради дадената заявка, че няма да участват в разговори за втори или трети мандат.