Към момента на местните избори нямахме подготвена номинация и кандидатурата на Кирил Йорданов беше най-малкото зло. Определяме това като политическа грешка. Това заяви в сутрешния блок на БТВ вицепремиерът и вътрешен министър в оставка Цветан Цветанов.

"Вече сме готови да отидем и на предсрочни избори за общински съвет във Варна, ако и останалите партии са готови на такава стъпка. В момента общинската листа на ГЕРБ в лицето на Иван Портних има подготвени проекти за 150 млн. лв. Ако Кирил Йорданов подаде оставка, ще се разглеждат различни кандидатури, но смятам, че една от разглежданите добри кандидатури ще бъде на Портних", добави Цветанов.

Вътрешният министър в оставка определи отвличането на дъщерята на Евелин Банев-Брендо като "неприятен инцидент". "Колегите полагат усилия, най-важното е детето да бъде върнато живо и здраво. Към настоящия момент нямаме никаква комуникация, която да е направена към системата", каза Цветанов. Той помоли всеки, който има информация за отвличането на дъщерята на Брендо, да сигнализира органите на реда. Цветанов уточни, че Евелин Банев се намира в Италия и разследването срещу него продължава.

"В момента се наблюдава съживяване на някои престъпни групи. Само в последните 25 дни има ръст с 20% на домовите кражби и кражбите на коли. Имаме информация и че определени представители на организираната престъпност са празнували в деня на подаването на оставка на правителството на ГЕРБ. Организираната престъпност е доволна от развитието на събитията", посочи Цветанов.

По думите на вътрешния министър в оставка по негово време периодично са нанасяни тежки удари върху организираната престъпност и твърденията, че кабинетът "Борисов" не се е справил с основното си обещание - осигуряването на ред и сигурност в страната, са несъстоятелни. "Нормално ли е един баща да хване убиеца на сина си на паметника на Васил Левски в София - убиецът отишъл да протестира. За какво протестира? За какво протестират наркоразпространителите, излезли на демонстрация? В началото на протестите исканията на хората бяха справедливи. В момента обаче в първите редици са много криминално проявени лица. Питайте ги какво са направили за държавата и какви данъци са платили. Хората са тези, които ще преценят кои да ги представляват в парламента. Избирателната ни система е една от най-добрите в света. Мажоритарните избори бяха въведени от БСП, но точно те не вкараха нито един мажоритарен депутат. Най-много мажоритарни представители от ГЕРБ влязоха в Народното събрание. Ние знаем какво искат хората - предсрочни парламентарни избори. Решението за оставка на кабинета, което премиерът взе, беше, за да не се пролива още кръв от ултрасите по улиците", заяви Цветанов. Той съобщи, че Бойко Борисов е в добро здравословно състояние. По думите на вицепремиера в оставка няма как обаче напрежението от последните седмици да не се е отразило на Борисов.

Цветанов посочи, че определени икономически кръгове оказват натиск върху президента за назначаване на министри в служебното правителство. "Не знам дори кой ще бъде вътрешен министър. Знам обаче кои са имената, които се спрягат. Знам го не от президента, а от хората, които са натоварени със задачата да търсят номинации", добави той. Цветанов каза, че отношенията между ГЕРБ и Росен Плевнелиев не са "замръзнали" и между тях има добро институционално сътрудничество. Вицепремиерът в оставка заяви, че Кристалина Георгиева е добър еврокомисар, но отказа да коментира евентуалното й участие в служебното правителство или в кабинет на ГЕРБ след изборите. Цветан Цветанов е убеден, че гражданите ще гласуват за ГЕРБ на 12 май , защото по думите му при втори мандат партията ще се фокусира върху социалната политика.