Не можем да считаме, че професията похитител се завръща. Това каза в коментара си за последното брутално отвличане в страната - на дъщерята на Евелин Банев - Брендо главният прокурор Сотир Цацаров на пресконференция днес.

Въпросът обаче е къде е детето, заяви главният прокурор и добави, че усилията на всички отговорни институции трябва да бъдат насочени към откриване на отвлечената Лара, а не върху конкрентния мотив за отвличането. Не става въпрос за това дали е отвлечено детето на Брендо или на подсъдим, а това, че е отвлечено 10-годишно или 12-годишно дете. Отвлечено е по най-бруталния начин, отбеляза Цацаров и направи връзка със стрелбата пред Съдебната палата срещу Златко Баретата.

Не казвам, че има връзка между двата случая, а че и двата са израз на брутално посегателство, коментира още Цацаров. Той увери, че всеки час получава информация по разследването от МВР.

Главният прокурор Сотир Цацаров не отрече, че една от версиите за отвличането на детето на Евелин Банев – Брендо е именно опит за посегателство срещу самия Брендо. Пред журналисти главният прокурор заяви, че към момента разследващите органи работят по различни версии за отвличането на Лара, като има версии, изнесени в пресата, и версии, които са изнесени от защитници на Евелин Банев.

Не мога да кажа, коя версия е достоверна и смятам, че в този момент да се спекулира с версии не е най-доброто, което можем да направим. Всички усилия трябва да са насочени към това да открием детето, посочи Цацаров. На въпрос дали смята, че в случая става въпрос за посегателство срещу бащата на детето или за нова група за отвличания, Цацаров отговори: Мисля, че без да разкривам каквато и да е версия, отговорът се съдържа в самия въпрос. Минути по-рано обаче Цацаров отхвърли възможността за нова вълна на отвличания, както и за сформирането на група, подобна на „Наглите”.

Делото, което се свърза с изнесените СРС-та за Мишо Бирата, при които бе замесено и името на Бойко Борисов, е спряно заради липсата на доказателства на конкретен извършител, каза Цацаров. Той обясни, че относно скандалния случай с Мишо Бирата, се е запознал с папка по делото, която съдържа досъдебно производство срещу неизвестен извършител, което е било спряно.

Запознах се с папка, която съдържа спряно досъдебно производство срещу неизвестен извършител. На това основание е спряно - неустановяване на извършителя, лице, изнесло класифицирана информация. Мотивът за прекратяването на делото е неустановяване на извършителя – лице, което е изнесло класифицирана информация, посочи главният прокурор.

По думите му делото е започнато, водено и е спряно именно срещу неизвестно лице, което е изнесло класифицирана информация. В хода на проверката ще се разбере дали има основание за това дали ще се търси друга отговорност или не, подчерта Цацаров.

Ако в Националната разузнавателна служба наистина е имало документ с достоверна информация за подготвян атентат срещу Бойко Борисов, въпросът е къде е била националната служба през тези 4 години и какво е предприела тя, заяви главният прокурор. Цацаров обясни, че в момента предмет на проверка е дали в НРС има документ с подобна информация, дали той е получен от чужда разузнавателна служба, кога е получен, кои длъжностни лица са работили с него и най-вече какви действия са предприети, ако този документ съществува.

Интересно и важно е кои длъжностни лица извън разузнавателната служба са имали достъп до документа и дали те са имали участие в изпълнителната и законодателната власт в страната, отбеляза Цацаров. Той обеща, че прокуратурата ще провери всички регистри за движението на документ с информация за подготвян атентат върху Бойко Борисов.

„Проверката почти е стигнала до крайните резултати, но не мога да ги обявя в момента”, заяви Цацаров и увери журналистите, че „ще дойде един момент, в който ще каже ясно – „документ има” или „документ няма”. „До момента обаче, до който прокуратурата няма ясно становище дали това е или не е класифицирана информация, няма да получите отговор. Ако той не е класифицирана информация можем да го обявим и пред медиите и да стане ясно какво представлява и кой кого е заплашвал”, посочи Сотир Цацаров.

Аз не работя с доверие, аз работя със закон, каза в отговор на въпрос дали има доверие на прокурора, спрял досъдебното производство главният прокурор. Нямам дела, които са ми интересни, или не. Това да не е книга, че да ми е интересна? Делото или е спряно, или не е, зави Цацаров. Аз не съм ръководител на Националната разузнавателна служба и не мога да преценя дали един документ съдържа класифицирана информация, или не. Дотогава не мога да кажа нищо за документа, постъпил от Италия.

Крайният доклад от проверката на Върховната административна прокуратура на цялостната дейност на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) и на трите електроразпределителни дружества (ЕРП) в страната ще е готов на 22 март, съобщи главният прокурор. Една седмица след това ще бъдат оповестени данните от тази проверка.

На 5 март излезе междинният доклад на Върховната административна прокуратура по случая, но е рано да коментирам резултатите, отбеляза Цацаров. Прокуратурата започна проверка на дейността на държавния регулатор и на трите електроразпределителни дружества в страната заради високите сметки на потребителите, които бяха мотив за протестите на хиляди граждани в цялата страна.