Израелският Галил Гилбоа постави Рилски спортист на колене след 104:79 в мач от Топ 6 на Балканската лига. Самоковци изиграха брилянтна втора част, но силите им не стигнаха за нищо повече от неприятна загуба. Въпреки неупеха Рилецо запазва шансовете си за участие във Финалната четворка на надпреварата, но само при положение, че спечели два от оставащите три мача в тази фаза на турнира.


За победителите петима завършиха с двуцифрен актив. Над всички бе Раким Сандърс със своите 20 точки, а с по 17 се отчетоха Шон Тагърт и Джамар Смит.


Тери Смит и Бранко Миркович вкараха по 15 за Рилски спортист, а с 14 остана Христо Захариев.


Домакините започнаха двубоя трудно, но липсата на мобилизация в защита позволи на съперника бърза серия от 18-8. Росен Барчовски поиска прекъсване, но Джамар Смит и Мичъл Уот продължиха да наказват всяка грешка на Рилецо. Броени часове след като разбра, че ще вземе участие в българския Мач на звездите, топреализаторът в напреварата Тери Смит не бе на познатото ниво, а единствените жадни за победа в българския тим изглежда бяха Бракстън Дюпри и Станислав Ваклинов.


Самоковци започнаха втората четвърт отбелязвайки 5 безответни точки, но все пак разликата продължи да варира между 8 и 10. Силни минути на Бранко Миркович и кош на Христо Захариев, дошли 3 минути преди паузата, намалиха пасива на домакините до 4 точки. Въпреки че бе колеблив, пойнт гардът Тери Смит напомни за себе си и върна Рилски спортист отново в мача. А след като Анджело Калояро не трепна от зоната за 3 точки, изравни резултата на 48:48, с което дойде и сирената за край на първата половина на срещата.


Въпреки че след почивката Рилецо започна ударно с нова серия от 5-0 за по-малко от минута, гостите съумяха да изравнят и отново да поведат при 62:55. Втори зрелищен чадър на Мичъл Уот и фаул на Христо Захариев разконцентрираха домакините до краен предел. Дебют в срещата направи Емил Бинев, който за 9 минути на терена успя да отбележи 5 точки и да хване една борба. За сметка на силната втора четвъртина, в която наниза цели 33 точки в ринга на Галил Гилбоа, в третия период Рилски успя да отбележи едва 14 (срещу цели 29 на тима от Ган Нер).


Последната фаза на двубоя започна при 77:62 в полза на гостите, които продължиха акцията си и за 4 минути на терена увеличиха преднината си на 18 точки. Щабът на Рилецо изглеждаше безсилен да се противопостави на агресивната защита на Галил, но и подобна амбиция би имала покритие единствено при пълна отдаденост. Грешка след грешка, пропуск след пропуск, тотален срив в редиците на самоковци и 24 точки разлика за израелския тим белязаха последните минути на двубоя. В крайна сметка изходът на срещата бе решен, а за баскетболистите на Росен Барчовски не оставаше нищо друго освен да не допуснат разликата да достигне още по-колосални размери.


"Започнахме третата част по възможно най-добрия начин с двете тройки на Калояро и Христо Захариев. Но в защита бяхме безобразни. Няма как да завършиш успешно контраатака срещу толкова балансиран на всяка позиция отбор“, сподели Росен Барчовски.


„Дисциплината и ритъма на игра в израелското първенство е съвсем различна. Освен, че са високи и атлетички, те са научени да се борят за всяка топка. За да се класираме със сигурност на Файнъл Фор ни трябват 2 победи до края“, добави специалистът.


Барчовски коментира и слабата игра на Бракстън Дюпри и Тони Гуджино: „Не само те играха слабо. Не съм доволен нито от високите, нито от периферните играчи. Умората след трите мача за Купата също не е оправдание. Поемам цялата отговорност. Моя е вината, че не бях подготвил играчите си за различен ритъм на игра и съвсем различен баскетбол“, завърши наставникът на Рилецо.