На 28.02.13 от Център за Междуетнически диалог и толерантност „Амалипе”- гр .В. Търново   с  Филиал Център за развитие на общността в гр. Етрополе служителите Иван Тодоров и Ганка Христова гостуваха на   Ателие „Нарисувай света около нас”   в ОУ„Хр. Ботев ” гр. Етрополе.
Темата за часа беше изработването на мартеници. С огромно удоволствие  и майсторство учениците твориха, понесени на крилете на своята фантазия. Така се появиха красиви гривнички, нежни цветчета, рошави човечета и познатите фигурки на Пижо и Пенда.
Учениците разказаха и за традицията да се закичваме с мартеници - откога води началото си, има ли и други народи, които също почитат този обичай, каква е символиката на червено- бялата плетеница.
По повод първи март имаше и състезание  за направа на най- хубава мартеница.Всички деца сътвориха прекрасни изделия, но три от тях бяха отличени като най-добри. Гостите връчиха специални награди на техните автори, а всички останали участници получиха малки сувенири.
Така завърши нашата среща с представителите на Центъра.
В духа на настъпващите пролетни празници си обещахме да продължим своето сътрудничество  в името на диалога и толерантността – така потребни  на съвременния човек.
Текст и снимки: Даниела Костадинова