Глобяват БСП и ГЕРБ за неспазване


Днес се проведе среща при премиера Бойко Борисов на Националния оперативен щаб, директори на водещи лечебни заведения в страната, здравния министър и кмета на София.


Анализ на разпространението на коронавируса на седмична основа показва, увеличение на носителите на заболяването и неспазване на действащите мерки.


„Това ни дава основание да се обърнем към българските граждани и да поскаме от тях по стриктно спазване на действащите мерки”, призова здравният министър Кирил Ананаиев.


От утре 0 часа всички мероприятия на закрито трябва да се организират при запълняемост до 50% от капацитета на съответното помещение, като носенето на маски става задължително


В търговските центрове носенето на маски също ще е задължително, както и спазването на дистанция от 1,5 метра.


Остава и задължителното носене на маски в градския транспорт и аптеките.


Държавният главен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев посочи, че България все още е на едно от последните места на Балканите и в Европа по брой на заразените от коронавируса.


Според д-р Кунчев това, което наблюдаваме  в момента не е втора вълна на коронавируса, а разпространение на заразата заради неспазване на предпазните мерки от населението.


Той подчерта, че трябва да се въведе контрол, „защото се оказа, че не можем да разчитаме на съвестта на хората”.


Кунчев посочи, че двете водещи политически сили – ГЕРБ и БСП ще бъдат глобени с максималната разрешена от закона сума от 3000 лв. заради неспазване на изискванията за избягване на събиране на много хора на едно място. По същата причина глоба ще бъде наложена и на управата на националния стадион „Васил Левски”.


„Всяко събиране на много хора на едно място без носене на маски и без спазване на дистанция от 1.5 метра създава опасност”, посочи Кунчев.


По думите му не се е сбъднала неговата прогноза, че вирусът ще утихне със затоплянето на времето.


„Този вирус продължава да не се държи като нормален респираторен вирус”, каза Кунчев и посочи, че една трета от заразените не образуват антитела, преболедуването на ковид-19 не води до постоянен имунитет, а заразата се задържа до 30-35 ден.


Източник: БГНЕС