Изследователска група от американски и френски учени откри нов, неизвестен досега слой в земната мантия, съобщи CNews, като се позова на Physics World.

Новият слой се намира на дълбочина 1000 - 2200 км. Той се отличава с рязко изразени изменения в спиновите състояния на електроните на атомите на желязото. Мантията е разположена под земната кора и е над ядрото. Намира се на разстояние от 30 до 2900 км от повърхността на Земята.

Тъй като мантията е недостъпна за непосредствено изследване, голяма част от информацията за нея е получена с геохимически и геофизически методи. Данните за геоложкия строеж на мантията са много ограничени. Долната земна мантия е разположена между 650 и 2800 км от повърхността на Земята и заема половината от обема на планетата.

Тя е съставена от съединения, съдържащи най-вече кислород, силиций и магнезий. Около 5% се пада на желязото, което се съдържа във вид на феропериклаз и силикат-перовскит. Сътрудникът на Националната лаборатория на САЩ "Лорънс Ливърмор" Цзюн-Фу Лин и неговите колеги от други научни учреждения на САЩ съвместно с европейски колеги от Центъра по изучаване на синхротронно излъчване публикуваха в "Сайънс" резултатите от изследването на феропериклаза.

Работата на американските и френски учени, извършена в лаборатория, където са били моделирани условията в долната мантия, експериментално са потвърдили, че спиновият преход няма характера на фазов преход и едновременно съществуват и нискоспинови, и високоспинови състояния на феропериклаза.

Изследователите разчитат да открият аналогичен ефект и за силикат-перовскита, а неговият дял във веществата на мантията е по-голям от този на феропериклаза. Това ще означава, че в мантията на дълбочина от 1000 до 2200 км има преходна зона, където се извършва смяна на спиновото състояние на минералите.

Всичко това ще повлияе на интерпретацията на геофизическите данни. Освен това спиновото състояние на минералите в мантията може да влияе на вулканичната дейност, на възникването на земетресенията, на дрейфуването на континентите.