Глобално понижаване на температурите може да започне на Земята след седем години, смята завеждащият лабораторията по космически изследвания на Главната астрономическа обсерватория към Руската академия на науките Хабибуло Абдусаматов.

Базирайки се на проведените в нашата лаборатория изследвания, ние стигнахме до извода, че от 2012-2015 г. температурата на Земята бавно ще започне да спада, каза Абдусаматов в интервю за РИА "Новости". В момента според учения интензивността на слънчевата светлина бавно върви към намаляване и ще достигне минимума си около 2041 г.

Това ще стане причина за сериозно застудяване на нашата планета, която още сега е започнала да излъчва топлина. Термичната инерция на Световния океан до известна степен ще отдалечи процеса на сериозно "изстиване" на Земята - ученият очаква пика на глобалното застудяване през 2055-2060 г.

Така нареченият антропогенен парников ефект няма да може сериозно да забави очакваното застудяване, тъй като не оказва съществено влияние на глобалните промени в климата на Земята, смята Абдусаматов.

"Ако през 2007-2010 г. няма повишаване на глобалната температура на Земята с предишните темпове, това ще бъде неоспоримо доказателство, че Слънцето вече не може да топли Земята като преди, а антропогенното глобално затопляне е мит", посочи ученият.