Въпреки малкото останало време на кабинета, няма да спрат да се изпълняват нужните мерки. Това обяви на пресконференция министърът на транспорта в оставка Ивайло Московски. Оставям повереното ми ведомство и транспортния сектор в добра кондиция, допълни той.

Днес стартира провеждането на електронни шофьорски изпити, с което се цели да се пребори субективния фактор в оценяването и издаването на книжки на водачи. Това е част от програмата за въвеждане на електронно правителство.

Обществото вижда реалните резултатите от мерките за намаляване на пътнотранспортните произшествия. Смъртните случаи във войната по пътищата в последните две години са намалели значително, обяви министърът.

Изпитът на таблет има много предимства. Той ще спести време. Единственото изискване е кандидатът да е грамотен, като не са необходими допълнителни компютърни знания. Електронната листовка изглежда по същия начин като хартиената, като има възможност да се коригира посочен отговор, което досега бе невъзможно. Засега таблетите ще се въвеждат поетапно и няма да заменят напълно стандартния изпит.

Валери Борисов обяви, че представената система е още едно доказателство за последователността на действията на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията във въвеждането на електронното управление. Системата прави процеса много по-прозрачен и елиминира възможността за каквото и да било манипулиране на изпитните резултати, прави немислими и корупционните практики. Това важи за всички неща, свързани с електронното управление. По този начин гарантираме прозрачността на процесите в администрацията, заключи той.

Въвеждането на таблетите не е свързано с допълнителни разходи, обяви министърът. Заменя се един консуматив с друг. Таблетите са само за провеждане на изпити, те са опростени работни станции с високо ниво на сигурност и не могат да бъдат използвани за друго. Въвеждат се по договор, сключен преди две години. Те се предоставят от Автомобилна администрация.

На пресконференцията бе обявено, че продължават проверките на автошколите. Отчетени са случаи на фиктивно вписани часове на управление при тях, както и шофиране посреднощ.

В момента се провежда първия шофьорски изпит на електронни таблети.

БДЖ никога не е било на печалба, коментира Московски. Ние поехме дружеството с много дългове. С много усилия и тежки реформи намалихме задълженията. Но приватизацията му е единственият начин за решаване на проблема. Гражданите не искат приватизацията, но те трябва да отговорят на въпроса дали са съгласни държавата да даде 800 млн. лв. техни пари, за да покрие задълженията на дружеството. На протестиращите хора ще кажа: "Мили мои, много сте закъснели". Протестите трябваше да бъдат по времето на Сергей Станишев, когато се правеха задълженията. Но Станишев и компания винаги са правили неща, за да се харесат на хората. И сега обещават подобряване на положението, но с магическа пръчица не може това да се постигне. Не е възможно изкуствено да се повишават заплатите. Това става с растеж, а България е малка икономика, обяви министърът.

По думите му, някои от потенциалните кандидати за БДЖ са притеснени от ситуацията и се замислят дали да изтеглят офертите си.

Ние направихме грешка. Трябваше да оставим БДЖ да фалира и банките-кредитори, които знаеха, че парите от дружеството няма да им бъдат върнати, да пият една студена вода. А след това ние трябваше да изградим съвсем ново дружество, коментира транспортният министър.

По думите му, "Български пощи" е дружество, което може да бъде мобилизирано бързо и да се превърне в успешно, въпреки настоящите загуби. Станишев и компания решиха - защо да не дадем един хубав бизнес на частни оператори. Бе откъснато живо месо от пощите. Ние обаче направихме всичко за стабилизиране на системата. "Български пощи" ще получат и пари по Програмата за развитие на селските райони, допълни той.

Московски обяви, че би заел отново поста на министър, ако му се гласува доверие, но и ако работи с настоящия си екип и премиера в оставка Бойко Борисов.