Всички влакове от и към Гърция вчера не се движиха поради поредните стачки, блокирали и жп превоза в южната ни съседка. БДЖ веднага обяви, че ще възстанови сумите на всички пътници, купили предварително билети за пътуване с отменените влакове за Гърция. Хората трябва да се обърнат към съответните гишета и сумите ще им бъдат възстановени, пише Монитор.

До момента сме възстановили около 1000 лева, съобщи директорът на БДЖ Пенчо Попов. Той допълни, че от началото на годината това е десетата поредна стачка, заради която се спира движението на влаковете. Само от върнати билети пропуснатите ползи са за около 20 000 лв. Отделно се изчисляват щетите от движение на локомотиви и вагони, които надвишават 50 000 лв., допълни Попов.

Гърция се превърна в много рисково направление,  заяви инж. Стефчо Събчев, директор "Пътнически превози" в БДЖ. Хаосът, който се създава заради постоянните протести, ни поставя в положение никога да не знаем какво предстои да направим. Те предупреждават за стачка, ние отменяме влакове, после ги възстановяваме, а до последно не знаем ще пътуват ли тези влакове или не.

Не можем да възстановим загубите и пропуснатите ползи по други линии и така сме зависими от изключително некоординираните действия в Гърция. И докато българските пътници просто не заминават, то у нас пристигат хора от Румъния, от други държави и изведнъж се оказва, че не могат да продължат пътя си, обясни Събчев.

Той напомни, че от догодина у нас ще влезе в сила европейски регламент, според който нашите железници ще компенсират пътниците, които не са стигнали до крайната си дестинация, а ако отново за прекъсването са виновни гърците, ще си търсим дължимото от тях според съответно действащите процедури.

Заради несигурността на влаковия транспорт към Гърция пътниците са намалели с около 10%, допълни Стефчо Събчев.