Пловдивският апелативен съд увеличи наказанието, наложено на подсъдимия Иван Коларов на седем години лишаване от свобода при първоначален общ режим. Първоначално той е бил осъден от Хасковския окръжен съд на пет години лишаване от свобода, като недоволни от присъдата са останали гражданските ищци, които са обжалвали пред Апелативен съд.

Коларов е бил признат за виновен в това, че на 22 май 2010 г., при управление на лек автомобил, е нарушил правилата за движение и по непредпазливост е причинил смъртта на повече от едно лице – Милен Катранджиев, Димитър Бъчваров и Радостин Чилингиров като деянието е извършено в пияно състояние, а именно с концентрация на алкохол в кръвта 0,65 на хиляда промила и представлява особено тежък случай – престъпление по чл. 343 ал. 3 от НК. На 21 май 2010 г. малко преди полунощ подсъдимият Коларов посетил дискотека „Фламинго” в гр. Ивайловград, където се срещнал с приятели и изпил една бира от 0.500 л. След това посетил р. „Стария ресторант” в същия град, където се срещнал с приятели и също консумирал алкохол - 50 мл ракия. Късно след полунощ, около 04:30 часа, подсъдимият и неговите приятели решили да пътуват до вила, намираща се на брега на язовир „Ивайловград”. Подсъдимият предложил пътуването да стане с автомобил, шофиран от него. Отишъл до дома на родителите си, за да вземе лекия автомобил, собственост на неговия брат и заедно с тримата пострадали, около 05:20 часа на 22 май 2010 г., потеглил по посока на язовир „Ивайловград”. Преди това компанията поставила в багажното отделение на колата каса бира.

Подсъдимият и тримата пострадали пътували без сложени предпазни колани. Пътната настилка била мокра, състоянието на пътя не било добро, по асфалтовото покритие имало неравности и пукнатини и на места липсвал горния слой от настилката. Развиделявало се и подсъдимият управлявал автомобила при включени светлини. Злополуката е станала на около 3 км след Ивайловград. Подсъдимият навлязъл със скорост от 88 км/ч в десен завой като първоначално отклонил движещия се автомобил максимално в дясно, а след това променил траекторията на движението в ляво, което довело до странично плъзгане на колелата на автомобила, видно от оставените следи от гумите върху пътното платно. Автомобилът пресякъл пътя, навлязъл в затревената площ и се ударил в левия крайпътен скат като изровил земна маса, след което се преобърнал, за втори път се ударил в ската и се върнал на платното за движение. При първоначалния удар в ската от автомобила изпаднали стоящите на задната седалка Димитър Бъчваров и Радостин Чилингиров, а при втория удар изпаднал и пострадалият Милен Катранджиев. След злополуката подсъдимият извикал Бърза помощ и пристигналият на място екип констатирал смъртта на пострадалия Катранджиев. Бъчваров и Чилингиров били откарани в болница. Бъчваров починал на 27 май 2010 г., като причина за смъртта била черепно-мозъчна травма, а Чилингиров починал около месец след злополуката в резултат на белодробна тромбоемболия.

Апелативният съд в мотивите си е преценил, че оплакването на частните обвинители за явна несправедливост на наложеното наказание лишаване от свобода е основателно. Хасковският окръжен съд правилно е приел, че наказанието следва да се определи при превес на смекчаващи отговорността обстоятелства, но е пропуснал да обсъди и да отчете обстоятелствата, касаещи обществената опасност на личността на подсъдимия. Подсъдимият е бил осъждан за притежание на наркотични вещества и е бил наказван по административен ред за допуснати нарушения на правилата за движение.

Съдът е бил повлиян в значителна степен от обстоятелството, че смъртта на тримата пострадали е причинила страдания и на подсъдимия. Страданията на подсъдимия в настоящия случай са твърде слаба утеха за близките на пострадалите и не биха дали на частните обвинители и на обществото като цяло усещане за справедливост. В случаите при които лица склонни да нарушават правилата за движение, злоупотребяващи с наркотични вещества, в пияно състояние, извършат особено тежко транспортно престъпление за постигането на целите на наказанието посочени в чл.36 НК е необходимо да се налагат съответни на престъплението-справедливи по размер наказания. В противен случай в общественото съзнание се създава представа за всепозволеност и се насърчават потенциалните извършители на такива престъпления.

Решението на Апелативния съд може да се обжалва или протестира пред ВКС в 15-дневен срок.