Здравеопазването е нереформиран сектор. Промените в болничната помощ не се случи призна, министърът на здравеопазването в оставка Десислава Атанасова по време на брифинг, с който отчете дейността си. Тя благодари за работата си с медиите за последната една година, когато оглавяваше ведомството. По ирония на съдбата именно на днешния ден тя е дала съгласие да стане министър и да замени Стефан Константинов след скандала с НЗОК и цената на лекарствата.

Като свой плюс тя посочи промените в наредбата за цените за реимбурсиране, която позволи да бъдат понижени с 2% надценките на търговците на дребно и едро, предвиждането на възможността цените да се реферират със 17 държави в период от 6 м., а не от 1 година. Служебното правителство ще вземе решение за членовете и председателя на Националния съвет по цените и реимбурсиране на лекарствата, който трябва да заработи от 1 април. Екипът си свърши работата така, че НЗОК да договаря всички лекарствени продукти, които заплаща, а от тази година има възможност да се договарят и медицинските изделия, което пряко ще се отрази на цените, заяви Атанасова.

Здравният министър в оставка се похвали и с 8 диагнози, които бяха включени в наредба 38 за редките заболявания. Атанасова изтъкна като положителна реформа и тоталната забрана за тютюнопушене на закрито, което е в полза на общественото здраве.
С промените в Закона за здравното осигуряване се дава възможност българите да бъдат обслужвани във всички държави от ЕС и това трябва да влезе в сила от ноември 2013 г.

По отношение на медицинските дейности усилията на екипа бяха насочени към преодоляване на негативните тенденции на общественото здраве чрез превенция на заболяванията и специализацията и квалификацията на медицинските специалисти, каза Атанасова. Още през 2009 г. нямаше медицински стандарти по медицинските специалности и рамката за регламентация на лечебните заведения, апаратурата и персонала е безспорен успех, каза Атанасова.

Тя изтъкна и приетата от МС Концепция за развитие и преструктруриране на болничната помощ в България, която се реализира с европейски средства. Към настоящия момент се изпълняват обекти за оборудване с апаратура и се извършват ремонти в 10 държавни болници, 3 лечебни заведения за онкозаболявания, 10 онкоцентъра с общинска собственост, 9 общински болници и 7 общински лечебни заведения. 8 пилотни проекта за медико-социални грижи също се реализират с евросредства, посочи Атанасова.


За последните 4 години се купиха от Австралия системата за въвеждането на диагностично-свързаните групи. През последната година на база на информация от всички лечебни заведения са изработени 1150 относителни документи и продължава ежемесечно събиране на икономически данни чрез поддържане на оперативна обратна връзка, заяви министърът в оставка.

През 2012 г. положихме усилия да се повишат и заплатите в сектора. При орязване на капиталовите разходи на министерството осигурихме по-голямо заплащане в Спешна помощ, психиатричните болници и центровете за трансфузионна хематология, където увеличението е 32%, посочи Атанасова. 65 общински болници също ще се финансират през 2013г и те ще получават пари, когато се обслужват спешни случаи, изтъкна здравният министър в оставка.

През 2012 г. е осигурено лечението на 49 българи в чужбина за 1,5 млн. лв, а 77 българи са насочени за лечение в България. Осигурихме средства за много граждани за медицински изделия с мозъчни аневризми. Безспорен успех на кабинета е и отмяната на лимита за лечение на деца, посочи Атанасова. За по-малко от година са подпомогнати 715 деца, 340 от тях за лечение в чужбина, като стойността за лечението на всички е над 10 млн. лв.

Здравният министър в оставка припомни, че беше подписан Колективен трудов договор, който даде възможност на болничните мениджъри да повишат заплатите и възнаграждението за нощен труд, което се удвои.