Досегашният вицепремиер и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов официално предаде поста Министър на вътрешните работи на своя заместник Петя Първанова.

Петя Първанова ще заема длъжността на вътрешен министър в рамките на служебното правителство, назначено от президента Росен Плевнелиев.

Първанова е първата жена, която застава начело на Министерство на вътрешните работи. До този момент служебният минисър е оглавявала дирекция „Международно сътрудничество” в МВР. Церемонията по предаването на властта се състои в Министерство на вътрешните работи. Служебният министър на вътрешните работи беше посрещната с аплодисменти.

От първите си минути като министър на вътрешните работи обещавам, че ще работя за това България да гарантира едни прозразчни и честни избори без сътресения. Това обеща пред журналисти служебният министър на вътрешните работи Петя Първанова минути след като пое поста от досегашния вътрешен министър Цветан Цветанов. Служебният вътрешен министър посочи, че още през следващата седмица ще се срещне с главния прокурор Сотир Цацаров и с председателя на ДАНС.

Първата жена в историята, която е министър на МВР, обясни, че е приeла поста, защото е отговoрен служител, който винаги е знаел, че работи в името на държавата. „Ще работя още и за запазване стабилността на институциите, както и на диалога с европейските и чуждите партньори”, пое ангажимент Първанова и добави, че в рамките на своето управление ще бъде открита към медиите.

Всички служители на системата на МВР, които са истински професионалисти, не заслужават подобно отношение и спекулации от политическата класа в България и най-вече от Българската социалистическа партия. С тези думи министърът на вътрешните работи от кабинета на Бойко Борисов - Цветан Цветанов, предаде поста „министър на вътрешните работи” на своя заместник от служебното правителство Петя Първанова. Цветанов призова политическите партии да спрат със съмненията за професионализма на служителите на органите на реда.

„Днес вече мога да говоря и за първи път ще го направя, за да неутрализирам публичните спекулации”, отбеляза досегашният министър на вътрешните работи. Той припомни, че по закон служителите на МВР са деполитизирани, и те се ръководят само и единствено от върховенството на закона.

„Ще маркирам някои забелижителни имена в системата на вътрешните работи, които са гръбнакът на МВР, и ще заявя, че не се съмнявам в техния професионализъм. Това са – главният секретар на МВР Калин Георгиев и зам.-главният секретар Станимир Флоров”, подчерта Цветан Цветанов.

Той отново благодари на всички служители на МВР. Цветанов даде пример с един от присъстващите на церемонията – директорът на ГД „Криминална полици”, като посочи, че той е в много добри лични отношения с Михаил Миков.

„Това прави ли го враг на системата на МВР, враг на Цветан Цветанов? Това прави ли го зависим от БСП? Не. Винаги съм определял и назначавал хората според техните качества”, увери досегашният вътрешен министър.

Удовлетворен съм, че президентът Росен Плевнелиев посочи Петя Първанова за мой заместник и й пожелавам късмет и сили, каза Цветанов. Той представи отчетен лист и заяви, че смята, че е изпълнил своя ангажимент.

„Благодаря на всички, които не пожалиха сили, за да може системата да е в това състояние сега и да е все така призната като партньор в целия свят”, заяви Цветанов. Той призова медиите да имат граница на допустимост на това, което пишат за служителите от МВР, и да не забравят, че и те имат семейства.

Системата на МВР трябва да продължи да работи, заяви бившият министър на вътрешните работи. Цветанов изтъкна, че МВР изпълнява европейски проекти, които се нуждаят от работещи ръководители. „Аз смятам, че оставих системата в едно добро състояние. Вярвам, че тези красиви жени и силни мъже от системата на МВР ще продължават да работят все така усилено в името на България. Мога да ви кажа само едно – недейте да слушате лявото момче от Българската социалистическа партия. Бъдете истински мъже”, каза Цветанов.