"Давам ви книгата, заради която ще бъда убит", казал убитият Георги Стоев, връчвайки книгата си „БГ Кръстника" на издателя Недялко Недялков.

"Той се пожертва по донкихотовски", каза още Недялков в ефира на Нова телевизия. По думите му, в последните месеци Стоев се отказал да пише повече, защото „се беше отчаял" и не виждаше смисъл.

"Последният ни разговор беше тежък, той каза че просто няма защо да продължава да пише", допълни Недялков. "Той разкриваше схеми, поръчки, убийства, но виждаше, че нищо не се случва, това го отчая".

"За първи път от времето на Георги Марков се посяга на човек, заради писменото му слово", каза още той.

Недялков заяви, че не споделя мненията, че убийството на Стоев е резултат от бизнеса му.

"За мен Жоро нямаше бизнес извън книгите му", допълни той.

Все пак той уточни, че не познава толкова добре писателя - "той идваше в мъгла и после потъваше в нея. И до ден днешен не знам този човек има ли жена, деца, кои са приятелите му".

"Жоро беше убит от героите си", категоричен бе Недялков. "Той бе споделил с мен: “Те ме чакат, търпеливи са и чакат да се покажа”, каза още издателят.

По думите му страховете на Стоев са били напълно основателни. Недялков разказа как на при промоцията на книгата Стоев е пристигнал с 25 човека охрана, „момчета със слушалки", които са проверили залата за бомби.

"На повечето хора това им се стори параноя", каза още той. По думите на издателя книгите на Стоев са изцяло достоверни. Според него дори да има художествена измислица, тя е засегнала само детайла, а що се отнася до събитийността и фактите, те са напълно точни.

"В книгите му има материали за тонове дела", категорично заяви Недялков.