Ботевградчанинът проф. Ради Романски стана доктор на науките в област „Информатика и компютърни науки, научна специалност „Информатика”. Преди два дена в една от залите на Техническия университет се състоя заключителното заседание на научното жури, пред което той защити дисертационен труд на тема "Математическа формализация и моделно изследване на структури и процеси за информационна обслужване”. Сред гостите на защита присъстваше и група от приятели на проф. Романски от Ботевград. Те работят в различни професионални сфери, но с присъствието си изразиха своята морална подкрепа към него.   
 
Проф. Ради Романски е ръководител на катедра „Електроника, компютърни системи и технологии” в Техническия университет. Като учен той има над 170 публикации в България, Белгия, Испания, Русия и други. Автор е на 16 монографии и книги, и е участвал в повече от 30 научни разработки и проекти.
От 2002 до 2007 година е избран от Народното събрание за член на Комисията за защита на личните данни.
Като експерт и общественик проф. Романски е участвал в работната група за разработване на приложни стандарти, свързани с електронното правителство. През 2007 година е избран за член на комисията по жалбите на Общия надзорен съвет на Европол.