34-годишната Боряна Бенева е загиналата вчера жена при бурята в Габрово, където вятър със скорост 120 км/ч предизвика небивал хаос в града. Жената оставя 9-годишно сираче, а близките й са потресени от новината за трагедията. Всички жители на Габрово са силно изплашени ураганът от нощта на четвъртък срещу петък да не се повтори отново.

"Слава Богу, че има толкова малко пострадали, защото беше страшно и очаквахме още по-голяма трагедия", коментира пред "Стандарт" д-р Нели Савчева, директор на МБАЛ-Габрово. Тя обясни, че в болницата са постъпили общо 10 човека, като 8 от тях са освободени за домашно лечение с различни охлузни наранявания, а двама са оставени, тъй като има жена с прорезни рани от паднало стъкло и мъж със счупена ръка.

Загиналата Боряна Бенева е минавала на метри от ремонтираща се висока сграда в града, чиито платна от скелето са полетели във въздуха следствие на силния вятър. Едно от платната буквално се е забило в нея като я строполило на земята и я е притиснало. Жената е загинала на място. Тя е от намиращото се на 3 километра от града село Жълтеш, където живее с мъж на семейни начала. Майка й Маргарита е в шок, а свекърва й Галя Иванова работи като медицинска сестра в хирургията към местната болница. Колегите й разказаха, че е много стриктен служител и дори в злополучната нощ е била дежурна. Едва на сутринта е научила от новините, че бъдещата й снаха е загинала.

Кметът на града Таня Христова обясни, че нанесените щети са за милиони. Пострадали са общо 65 села и 3 квартала на Габрово като най-тежко е положението в селата Борлян, Жълтеш и Ветрово, където има отнесени покриви и паднали комини. В Габрово по улиците има изпопадали множество дървета, изпочупени са витрините на магазините, включително прозорците на общината, а по 100 кв.метра от покривите на болницата и църквата "Света Троица" липсват. Спешната линия 112 буквално е прегряла, като подадените сигнали са над 130 само за първите няколко часа от урагана. Очакват се проблеми с водоподаването, тъй като токът на града все още не е напълно осигурен от енергото, тъй като освен поражения по електропреносната мрежа са нанесени сериозни щети върху две от подстанциите, както и върху самата сграда на енергото. Таня Христова обясни, че всеки от пострадалите граждани ще получи по 325 лева еднократна помощ.

На мястото е и бившият кмет на града и ексминистър по еврофондовете Томислав Дончев, който съобщи, че от политическа партия ГЕРБ отпускат 100 хиляди лева от партийната каса, които да бъдат предоставени за строителни материали и ремонт на най-силно засегнатите къщи. Заповедта за бедственото положение не е отменена. Това ще стане едва когато има уверение, че обстановката се нормализира и няма да има последваща вълна от ураганен вятър през следващите дни. Пред самата община вече има граждани, които подават заявления за нанесените им щети като освен домовете им, са пострадали и автомобилите на мнозина. Част от хората обясниха, че нямат застраховка каско и затова разчитат на общината да ги овъзмезди по някакъв начин. Екипи на общинската почистваща фирма, съвместно с Гражданска защита, през целия ден отстраняваха паднали дървета, изпочупени клони, а пред стъкларските магазини се виеха опашки от хора, които носеха свалени прозорци за ремонт. В града са се активирали няколко частни фирми, които доставят керемиди и тухли, за да може до края на деня хората да се приберат по домовете си, тъй като след бурния вятър времето се вложи и започна да вали дъжд, примесен със сняг.