63-годишен разведен възпитател от пловдивския дом за сираци „Рада Киркович” е гледал тайно къпещо се 12-годишно голо момиче със сърдечно заболяване., пише в. Монитор.

Същият служител на дома е имал тригодишна връзка с друга тинейджърка, също оставена на грижите на държавата. Обвиненията срещу вече бившия служител в дома подал в институциите председателят на Националното сдружение на сираците в България Слави Михайлов, който разбрал за нарушенията от децата в институцията.

„На 11 март информирах устно зам.-кмета в община Пловдив Стефан Стоянов и районен прокурор. Споделих им, че от Контрол по правата на детето към Държавната агенция за закрила на детето още преди няколко месеца при проверка са се натъкнали на нарушенията, както и че на мен ми се оплакаха деца от дома”, каза Михайлов. Веднага след като случаят се разчул, възпитателят завел дело за клевета срещу него.

По думите на Михайлов същият възпитател пиел алкохол с тинейджъри и имал вече тригодишна връзка с по-голяма възпитаничка на дома. На въпросното момиче, което е вече пълнолетно, бил давал да шофира личната му кола, разказа още шефът на сдружението на сираците.

„След като подадох сигнала, една неделя след 22 ч. ми се обади пълнолетното момиче, за да ми каже колко била обидена от мен и че също щяла да ме съди. Когато приключихме с разговора, набрах телефона, от който тя ми позвъни и поисках да говоря с дежурния възпитател в дома. Вдигна ми същият човек, срещу който са сигналите за нарушения. Дотогава имена не знаех, но той ми се представи и ме заплаши със съд”, разказа Михайлов. Той вярвал на децата от дома, защото и той израснал в институции. Междувременно разговарял с директорката на пловдивския дом Анелия Кирова, за да поиска възпитателят на момента да бъде уволнен. „Ако не уволниш този възпитател до 5 минути, ще се кача на покрива на президентството и ще се хвърля”, заявил Михайлов на директорката. Той отправил заплахата, за да предпази децата.

„Възпитателят вече не работи в дома. Съкратен е по стратегията за деинституционализация на домовете, при която при редуциране на бройката деца се съкращава и персоналът”, обясни пред „Монитор” ресорният зам.-кмет в община Пловдив Георги Титюков. Той добави, че в дома се отглеждат 54 деца от 7 до 18-годишна възраст. Преди 3 години домът се прочу с историята за палави 12-годишни близначки, които бяха открити в леглата на двама свои връстници. От ДАЗД са казали на Слави Михайлов, че предстои да направят проверка в дом „Рада Киркович” по изнесените скандални факти.