Указът, с който президентът назначи служебното правителство, е незаконен, каза на пресконференция лидерът на "Атака" Волен Сидеров. От партията ще се обърнат към омбудсмана, който да сезира Конституционния съд.

Назначавайки министър на електронното правителство, президентът Плевнелиев наруши Конституцията, посочи Сидеров. Според основния закон структурни промени в правителството може да прави само Народното събрание, отбеляза той. По думите му създаването на постове на трима вицепремиери също е структурна промяна, която е антиконституционна. Президентът трябваше да се вмести в сегашната структура на Министерския съвет, смята Сидеров.

Според националистите държавният глава е нарушил и закона за електронното управление, според който създаването на електронното правителство е в правомощията на министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията. Според Волен Сидеров тези нарушения са достатъчен повод за импийчмънт на президента при съставянето на новия парламент след 12 май.

От "Атака" смятат, че Конституционният съд трябва да отмени указа на президента за назначаване на служебното правителство и като логично следствие и указа за разпускане на 41-то Народно събрание. Тогава трябва да се постановят два нови указа, за да се спази Конституцията и закона, посочи Огнян Стоичков. По думите му указът на президента за назначаване на служебния кабинет е "един голям гаф и законодателен фалстарт".

Новият министър на електронното правителство, макар и без портфейл, няма нормативна уредба, по силата на която да работи, отбеляза Стоичков. Новото служебно правителство не може да определи функциите му, защото трябва да измени действащия закон за електронното правителство, добави той. Стоичков обясни, че се обръщат към омбудсмана, защото след като няма парламент, само той може да сезира Конституционния съд.

От "Атака" възнамеряват в сряда да отидат в сградата на Министерския съвет, за да присъстват на заседанието на служебния кабинет. Настояваме да присъстваме на всички заседания на правителството и сме пуснали специално заявление, каза Волен Сидеров.

Лидерът на "Атака" съобщи, че още не са получили покана за среща със служебния премиер Марин Райков. От партията ще настояват за ревизия на кабинета на ГЕРБ и за присъствие на всички партии, участници в изборите, в "Информационно обслужване".