Като непрофесионален политически сценарий за евтино криминале определиха от ДСБ поредицата от действия на бившия премиер Бойко Борисов, след като подаде оставката на правителството на ГЕРБ. Според лидера на "тъмносините" Иван Костов, избори не могат да се правят, като се влиза в болница, вдига се кръвно, там се канят глави на различни вероизповедания, следват намерен автомат и т. н.

Лоша тенденция, в която влиза предстоящият вот, жалко, ако съчувствието на избирателите се търси през PR-акции, коментира на пресконференция той и добави, че служебният министър-председател Марин Райков е прав, като не иска да дава политическа оценка на кабинета "Борисов", нито на този на Станишев и тройната коалиция, защото това не е неговата работа.

Най-важната задача на служебния кабинет са подготовката и произвеждането на честни избори. За това ще държим отговорни най-вече президента, който ни ги обеща, и настоящия премиер, заявиха от ДСБ и добавиха, че не разчитат на служебния министър на вътрешните работи. Във връзка с това, заяви Костов, министър-председателят трябва да осигури необходимите гаранции срещу купуването и продаването на гласове, за честното преброяване на бюлетините. От ДСБ очертаха и правилните според тях стъпки - смени в ДАНС, които да не позволяват обвързването й с лица, "играли" на предишния вот в търговията с гласове. Като превенция срещу порочното явление "тъмносините" препоръчват и ротация на кадрите в МВР по време на вота. Т. е., обясни заместник-председателят на партията Радан Кънев, в борбата с купуването на гласове да не участват полицаи от местните управления, а да бъдат командировани техни колеги от други места и да има ротация на кадрите. Удачно е и премиерът да освободи областните управители, сътрудници на ДС, допълни Иван Костов.

Според него не е добро решение в момента да бъде сменен ръководителят на "Информационно обслужване /фирмата-преброител на бюлетините/ Михаил Константинов, макар в централата да имат сериозни резерви към него. По-добрият вариант бил включването на граждани. Костов обеща също, при желание от протестиращите, ДСБ да вкара техни представители като наблюдатели в СИК. Има вече съгласие за името на обединението между ДСБ и "Единство", както и за механизма, по който ще се редят листите. Те ще бъдат оповестени официално, няма да се чака до последния момент, за да станат известни имената в листите, каза Радан Кънев, без да се ангажира с дата.