Група общински съветници от опозицията излязоха с официална позиция относно Решение на Общинския съвет за финансово подпомагане на възрастни хора, взето на извънредно заседание от 20.03.2013 г.


Позицията гласи:
Ние, като общински съветници, изразяваме своята обща позиция по приетото решение за отпускане на финансови средства за възрастните хора над 65 год.
Споделяме виждането, че управлението на страната в последните години доведе възрастните хора на границата на физическото оцеляване. Държавата е дезертирала от своите социални функции. По тази причина се налага да се търсят начини за допълнително подпомагане на хората.
Считаме, че предложеното разпределение на социалната помощ (за хора, навършили 65 години към 05.05.2013 год.) е несправедливо и  е дискриминационно.
С приетата възрастова граница средствата няма да достигнат до значителен брой действително нуждаещи се.
След като стана ясно, че могат да бъдат осигурени средства в размер на 1 200 000 лв., предложихме:
Да се отпуснат по 50 лв. на всички пенсионери, с изключение на работещите по трудово правоотношение - получаващи едновременно пенсия и заплата. По този начин помощта би достигнала и до пенсионерите по инвалидност.
Нашето предложение бе отхвърлено от мнозинството на ГЕРБ и г-жа Петя Кочкова.
При последващото гласуване предложението на вносителя ние го подкрепихме, но не защото го считаме за правилно, а защото по наше мнение възрастните хора действително имат нужда от „глътка въздух” в кризата.
Изразяваме своето категорично становище, че социалната политика не трябва да се провежда само в навечерието на избори и трябва да бъде насочена към всички нуждаещи се граждани. Не може управлението да бъде основано на принципа „разделяй и владей”. Парите за социалната помощ идват от общинския бюджет, т.е. от всички нас, и трябва да се разпределят справедливо. В този смисъл дори да бъдат дадени по 30 лв. на човек, както предложиха Иван Гавалюгов и Яница Иванова, най-важното е те да достигнат до всички нуждаещи се.
Призоваваме всички трезвомислещи хора от общината да не се поддават на внушението, че когато защитаваме тази своя принципна позиция, преследваме непременно популистки цели.


Веселка Златева
Мариана Горгачева
Николай Димитров
Николай Живков
Христо Якимов
Цветан Миньовски
Цветан Цолов