Народът е докаран до отчаяние и просешка тояга. Монополите ръководеха държавата през последните три години и половина. Символ на управлението на ГЕРБ ще останат хората факли.

Това каза Сергей Станишев в предаването "България говори", по Нова телевизия. Основната ни цел е да ограничим злоупотребите с власт, които придобиха големи размери при управлението на ГЕРБ. Създаваха се изкуствени правила, които смазаха дребния и средния бизнес. Това доведе до загубата на 400 хиляди работни места. Ние имаме ясна програма не само за първите 100 дни, а и за цялостна промяна на положението в България, каза още Станишев.

Той коментира и промените в депутатските листи на БСП, за предстоящите избори. В БСП не върви чистка. В партията върви процес на обновяване. Нашите членове са много по-взискателни към кандидатите за депутати. До няколко дни ще обявим водачите на листи, разкри Станишев. В тях със сигурност ще има представители на гражданските организации. Това не е заради модата. Ние сме първата партия, която още през 2001 г. постави на избираеми места, личности като проф. Андрей Пантев и Петър Курумбашев, които бяха част от такива движения.

Аз съм далеч от мисълта, че моето управление беше перфектно, продължи Станишев. Допуснахме много грешки, но аз се чудя на наглостта на ГЕРБ да искат още един мандат. Те съсипаха държавата и управляваха в лъжа. Политиката не е мачле, а много сериозна и отговорна работа, разкри той. В последните дни забелязвам, че някой се опитва да подмени целите на протестиращите. Опитват се да злоупотребят с този наистина автентичен гняв на хората. На нас ще ни отнеме повече от един мандат, за да оправим бъркотиите оставени от ГЕРБ. Базата на икономиката е разрушена и ще ни коства много труд и усилия да се справим. Първите мерки ще са спасителни и стабилизационни, категоричен беше Станишев.

Аман от месии. На никой не трябва да се вярва безрезервно. Няма магьосник, който да ни реши проблемите, каза още Станишев. Аз няма да ставам премиер, защото следващото правителство трябва да бъде много отворено към обществото и да има неговото доверие. Хубавото на следващият парламент ще е, че той ще контролира много по-силно следващото правителство. В последните години, парламентарните ценности бяха смазани. Ние не желаем да узурпираме и превземем властта за себе си. В БСП сме показали, че това което сме обещали, сме го изпълнили, похвали се Станишев. Най-важното е да отстраним ГЕРБ, защото те са вредни. С партията ГЕРБ и с това нейно ръководство няма да правим коалиция. Те сринаха държавата и ние няма да им простим. Министрите в правителството на ГЕРБ се превърнаха в слуги на един човек, обясни той.

Станишев коментира и казуса с проф. Михаил Константинов. Има възможности да се манипулират изборите, чрез използването на определен софтуер. Изказването на проф. Михаил Константинов беше недопустимо. Подаването на оставката му беше най-малкото с което се размина. Не може човек на неговия пост, да си позволява да говори такива неща. БСП никога не е била лидерска партия и нас ни обединява общата кауза.