Българските служби са отправили седем молби до "Майкрософт" да получат информация за 15 потребители на "Скайп" миналата година. Всички те обаче са били отхвърлени, съобщава в. Сега.

Службите не са получили информация и за профили в социалната мрежа "Туитър", въпреки че са изпратили близо десет запитвания. Данните са за цялата 2012 г. и са публикувани на сайтовете на двете компании в т.нар. списъци за прозрачност, цитирани от американските медии. "Майкрософт" за първи път дава информация за броя запитвания от страна на службите по света. Въпреки че не са получили отговор, докладът е поредното доказателство за засилване на интереса на българските правоохранителни органи към алтернативните методи за комуникация. В края на миналата година фондация "14 януари" представи данни, според които исканията за достъп до трафични данни в България са около 30 хиляди, докато в Австрия те са само 188.

Докладът на "Майкрософт" показва, че специалните служби на Великобритания, Франция, Германия, Турция и САЩ са направили 69% от 70 665 запитвания миналата година. Компанията е отговорила положително на 1544 от тях, отправени от САЩ и на 14 от Бразилия, Канада, Ирландия и Нова Зеландия. В 80% от случаите "Майкрософт" е дал частична информация - името на притежателя на даден акаунт, имейл, IP адрес, страна на пребиваване, дати и часове на интернет трафик. В 2.1% от случаите компанията е разкрила реалното съдържание на комуникацията, като тема на имейла, съдържанието или снимка, съдържаща се SkyDrive - облачната компютърна услуга на "Майкрософт".