Срещата ни с лидера на РЗС Яне Янев беше интересна и конкретна. Това каза министър-председателят Марин Райков на съвместна пресконференция с Янев след среща между двамата. Той благодари на лидера на РЗС за тази среща.

Във връзка с предстоящите избори обсъдихме всички мерки, които трябва да се вземат, за да се осигури прозрачност на изборите, каза още Райков. Няма да създадем по фалшив начин алиби на определени участници в изборния процес. Обърнахме внимание и на тези партии, които още от сега заявяват, че изборите могат да бъдат недостатъчни честни. Аз уверих лидера на РЗС, че ние сме решени да не го допускаме, беше категоричен премиерът.

В изборния ден обикновено става един хаос и завършва с още по-голям хаос, защото от комисиите не са грамотни. Ксероксите трябва да бъдат монтирани поне 10 дни преди изборите, а не един ден преди това, и да настане хаос, призова Янев. Резултатите от изборите ще се забавят, защото има ксерокси на ниво секционна комисия, а после има ксерокс на ниво районна избирателна комисия, заяви Янев. Резултатите ще се забавят, но това не значи, че някой ги фалшифицира, добави той.

Относно присъствието на полицаи по време на изборите лидерът на РЗС каза, че трябва да се пресече навреме странната симбиоза при случаи на купуване на гласове. Янев заяви, че разполага с информация за близки и тесни връзки между полицаи, особено шефове на РПУ-та, както и отделни прокурори, и местни купувачи на гласове. Янев заяви, че юристите на партията му в цялата страна ще следят за подобни случаи. Служебният министър-председател отбеляза, че има конкректни препоръки към министъра на вътрешните работи Петя Първанова, сред които е именно това да бъдат идентифицират тези служители, които са готови да се отдадат на изкушението и да влязат в тесни връзки с местните купувачи на гласове.

По време на срещата с Марин Райков се е акцентирало и върху монополите в страната. Аз като председател на комисията за борба с корупцията по високите етажи на властта ще дам на министър-председателя доказателства за тежки проблеми при монополите. Янев заяви, че са подадени сигнали за гражданството, имотното състояние и декларации за доходите на двама министри от служебния кабинет - на министъра на икономиката Асен Василев и на министър на околната среда и водата Юлиян Попов.

Райков отказа да го коментира. Той каза, че е предупредил държавните служители да внимават с кого сядат на една маса, защото те са безпартийни. Държавните служители трябва да помислят дали желаят да бъдат активни участници в предизборната кампания, и ако отговорът е положителен, е добре да помислят и дали да не се оттеглят от поста, който заемат, подчерта премиерът. Ясно дефинирани са условията и ще се спазват стриктно разпоредбите в избирателния кодекс, увери Марин Райков.

Аз не приемам защо една независима комисия (КЗК) не може да идентифицира проблемите с монополното положение, заяви Марин Райков. Искаме секторен анализ особено в сферите, в които имаме европейски наказателни процедури, които на всички са известни. Райков увери, че след няколко дни ще бъдат направени първите стъпки за организиране на работата на борда. Становищата на политическите сили имат своето огромно значение, каза Райков.