С традиционния български ритуал - менче с вода и китка здравец, за да бъдат здрави и да им върви като по вода, бяха изпратени за Кипър  момичетата от баскетболния отбор на ПМГ "Акад. проф. д-р Асен Златаров". Пред ученици от гимназията и  родители и близки на момичетата директорката Даниела Колева, която е водач на отбора, им пожела да бъдат здрави, да имат самочувствие и да представят достойно и училището, и Ботевград, и България.


Полетът за Кипър, с който отборът на гимназията, както и този на момчетата от ПГ по КТС, който също ще вземе участие в Световните ученически игри, е тази вечер. Докато летят за острова на Афродита, в Агия Напа, където ще бъдат настанени всички отбори, ще се проведе техническата конференция. На нея ще стане известна програмата в предварителните групи, както и форматът, по който ще продължи след надпреварата след срещите в тях.


В Световното средношколско първенство по баскетбол, организирано от Международната федерация Спорт в училище,  участват 24 дамски и 24 мъжки отбора, разделени на 6 групи по 4 тима. Момичетата на гимназията от Ботевград са в група С заедно с шампионките на Словения, Унгария и Словакия, а съперници на момчетата от Правец ще бъдат Финландия, Дания и Чехия.