И малките деца знаят, че в България се подслушва. Сергей Станишев е сериозен политик и не би изнесъл информация, ако не разполага с достатъчно данни. Подходът му е правилен - той сезира прокуратурата, тъй като тя е органът, който трябва да се сезира. Това обяви в предаването "На светло" по Нова телевизия Явор Гечев от БСП.

Защо предизборната кампания на БСП започва с подобен механизъм на обвинения, попита Владислав Горанов от ГЕРБ. Грешка е този черен PR. Не знам кой съветва левицата за публичната й стратегия, но не й е за първи път такъв механизъм. На хората не им се слуша подобен дебат, смята той.

Не мога да бъда обвиняван в мълчание. Нападнах Мирослав Найденов сега, защото в момента имах материалите срещу него и безкрайните му злоупотреби. Но четири години системно съм критикувал Министерството на земеделието и храните, обяви Гечев, на което Горанов отговори, че когато липсват други правилни аргументи и политика, хората започват да нападат опонента. Тази стратегия не е правилна, подчерта той.

Според Горанов в момента БСП търси идентичност. Лашка се, въпреки столетната си история. Ние, макар да сме много по-млади, имаме ясно изразена позиция - център - дясно. Това се задържа, дори когато правим грешки. Когато имаш ясна позиция, не е нужно да сменяш целите си. А БСП си сменят и лицата, допълни той.

Идеологията си никога няма да сменим, категоричен бе Гечев. По думите му, партията опитва да отговори на новите изисквания на времето и обвини, ГЕРБ в търсене на идентичност. В левицата има изключително кадърни млади хора, които трябва да излязат на преден план, подчерта той.

Отчитаме всичките си грешки, най-вече кадрови. Но нови лица в ГЕРБ няма. Всички хора, които ще видите, са добре познати, каза Горанов. На въпрос дали отрицателното мнение към някои лица в партията няма да й изиграе лоша шега на изборите, той отговори, че властта изхабява политическите лица. Но ако осъзнаеш грешките си, няма да ги повториш, допълни той.

Гражданите поискаха вашата оставка, а вие предлагате на хората същите лица и същата политика. Желая ви успех, каза Явор Гечев. Той вижда като най-голяма грешка на БСП това, "че правихме много неща, а не говорихме достатъчно за тях пред медиите". Правихме много реформи и структурни промени, но не ги казвахме.

Готови сме да бъдем опозиция и да показваме грешките на управляващите, каза депутатът от ГЕРБ, след което Гечев изрази надеждата си ГЕРБ да са в опозиция. Ние не тръгваме с нагласата за загуба, а с претенции да спечелим изборите, подчерта представителят на левицата.

На въпрос защо Бойко Борисов мълчи Горанов обяви: "Знам, че ви липсва".