Сигналът за подслушването е клевета направена от лидера на БСП Сергей Станишев. Това заяви пред БТВ зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов. Предполагам, че органите ще потвърдят, че няма разпореждане за подслушване, нито че е извършвано такова, добави той.

Бившият вътрешен министър не се е интересувал от инициалите на хората посочени в сигнала. "Когато един човек знае, че не е използвал системата по този начин няма какво да се интересува", заяви Цветанов. Призовавам прокуратурата да следи изказващите се по скандала. Способите и методите за прилагане на СРС-та са класифицирана информация. Когато това се наруши цялата строгост на закона трябва да се стовари върху виновните, призова Цветанов.

"В момента БСП нямат никакви аргументи и имат сериозни вътрешни проблеми, падна се на нивото, че лидерът на социалистите разгласява анонимни сигнали. Истинският европеец трябва да подаде сигнал в институциите. Тогава той може да каже, че като истински мъж и европеец е внесъл сигнал и ще говори след като проверката е приключила", каза Цветанов.

Сергей Станишев дискредитира българска институция, това е един човек, който претендира да получи мандат за съставяне на правителство. А сега разбираме, че мандата ще бъде даден на Пламен Орешарски, който през 2008 г. не разбра, че идва финансова криза, недоумява зам.-председателят на ГЕРБ.

Кой ще е този вътрешен министър, който ще разпореди незаконно подслушване и ще разберат 20-30 служители. Не може да се наруши закона, отсече Цветанов. Всеки един служител в МВР знае, че прекрачвайки закона ще понесе сериозна отговорност. Разчита се на лоялност и на процедурите, които правят нулева възможността за злоупотреби, заяви той.

Цветанов каза, че вчера е обсъждал с Бойко Борисов всички листи в регионите и утре имената ще бъдат обявени. Компетентният орган да повдигне обвинение е прокуратурата с тези думи ексвътрешният министър коментира случаят с Мирослав Найденов. Той обаче не отговори на въпроса дали в МВР е имало информация срещу него.

Емил Димитров през 2009 г. беше част от листата на ГЕРБ. 6 м преди подаването на оставка на кабинета ние го обсъдихме и решихме, че той няма да бъде част от листите, заяви Цветанов. Какви са били причините за това обаче, зам.-председателят на ГЕРБ отново отказа да съобщи. Емил Димитров нашумя покрай скандалите със заменени гори, както и случая с наема на правителствения самолет, който извози Чавдар Етрополе и Бистришките Тигри, в които играе Бойко Борисов до Варна. Именно Емил Димитров наскоро заяви, че Искра Фидосова, която беше зам.-председател на ПГ на ГЕРБ е била интригантка. Двете депутатки от Пловдив, които се регистрираха в Бюрото по труда също няма да бъдат включени в листите, каза Цветанов.

Интервюто на бившият вътрешен министър предизвика широка усмивка на лицето на евродепута Илияна Йотова, която също беше в студиото. Нямам тайни от Илияна Йотова, аз съм джентълмен, въпреки че не съм я споменал, заяви Цветанов. Йотова търпеливо изчака реда си, тъй като беше определена за "дежурна" от Позитано 20. В петък Цветанов се появи в студиото на БТВ, докато Сергей Станишев гостуваше в сутрешния блок. Тогава лидерът на социалистите се зарече, че червената централа ще има дежурен по телефон, който да се намесва при всеки случай, в който гост от ГЕРБ заговори за БСП.

Цветанов живее с мисълта, че още е вътрешен министър, добре че вече не е, каза Йотова. Тя определи като несериозни твърденията, че скандалът с подслушванията е вътрешна интрига в БСП. Цветанов не може да ми говори за тихо и кротко поведение, след като произнесе най-гьобелсовата реч по отношение на лекарите в Горна Оряховица, заяви социалистката. Тогава вътрешният министър изчете цялата справка със СРС-та, с които бяха закачени медиците.

Йотова припомни и дебата в Брюксел по отношение на използваните СРС-та в България. Новият сигнал вече пътува към Европа, заяви евродепутатката. Тя припомни и честите срещи между бившия министър на вътрешните работи на Австрия Ернст Щрасер и Цветанов, като обвини бившият български вътрешен министър, че работят в една фондация Ханс Зайдел. Когато се заговори за шесте ви апартамента вие се оправдахте именно с хонорарите от фондацията Ханс Зайдел. Мога ли да кажа нещо, опита се да се включи Цветанов .Не ми минавайте с тези милиционерски номера, каза Йотова и директно го попита дали има разписани СРС-та по отношение на Мирослав Найденов. Това е класифицирана информация, заяви Цветанов. Подписвал съм СРС-та при спазване на процедура и единствено прокуратурата може да обяви срещу кого тече следствие, отговори бившият вътрешен министър.

Цветанов започна да разпитва Йотова, която води листата на БСП в Пазарджик, какви са основните проблеми пред областта, които ще решава. Като сте закачили половината партия на слушалката няма как да не ни следите кампанията, каза евродепутатката. Поне харесва ли ви нашата кампания, попита Йотова. Цветанов реши да се похвали, че пътят до Батак не е бил рехабилитиран няколко десетилетия.

Бяхме пресирани с времето, за да изработим управленската си програма и Бойко Борисов е изключително ангажиран с нея, затова не се появява публично, добави ексвътрешният министър.

Ще се оттеглите ли от кампанията, заради факта, че сте вдъхновител на подслушването на журналисти и политици, попита Йотова. Цветанов отново припомни разговора от петък, когато обеща, че ако има вина ще се оттегли от политиката. Бившият вътрешен министър обаче попита дали Сергей Станишев ще се оттегли, ако след като приключи тази проверка стане ясно, че няма разпореждане за подслушване.