Правителството одобри пакета от мерки, насочен към уязвимите социални групи. Тези мерки ще обхванат около 100 000 души, съобщи премиерът Марин Райков след заседанието на кабинета.

Пакетът предвижда еднократни добавки от 50 лева за родителите на деца с увреждания и за майките, които получават обезщетение за отглеждане на малко дете, но ако доходът им не надвишава 350 лева на член от семейството. Другият вид добавка в размер на 65 лева ще бъде насочена към хората, които не са били одобрени за енергийно подпомагане през изминалата зима. Тя ще бъде дадена на над 50 000 лица. Близо 31 милиона лева ще бъдат насочени към осигуряване на заетост за различни групи безработни.

Служебният премиер обясни, че на заседанието на правителството са взети и някои допълнителни решения в тази сфера, включително и затова обществените трапезарии да функционират целогодишно, а не както досега само през зимата.

По думите на Марин Райков социалните мерки ще обхванат повече от 100 000 души. Той изрази задоволството си от това, че всички социални помощи се изплащат в срок. „За мен е много важно, че парите стигат до хората", подчерта министър-председателят.

До края на седмицата се очаква Европейският съюз да възстанови на България 800 милиона лева от субсидиите на земеделските производители, съобщи още Марин Райков. Така състоянието на фискалния резерв ще достигне над 4,7 милиарда лева.