Политологът Огнян Минчев благодари на политическите партии, които са дошли, за да подпишат Обществения договор за провеждането на изборите по един почтен и достоен начин. Нашият фокус няма да бъде единичен, а върху няколко явления в условията на едно разгневено гражданско общество в България, върху функционирането на институциите у нас и т.н., каза той.

Минчев, е част от екипа на асоциация "Прозрачност без граници". Той  бе категоричен, че те ще предложат сътрудничество на всички неправителствени организации, които биха желали да работят заедно.

Антоний Гълъбов, който е експерт към асоциация „Прозрачност без граници“, заяви, че диалогът между гражданските организации и политическите партии започва добре.

Калин Славов, който е председател на асоциация „Прозрачност без граници“ заяви, че Договорът цели да ангажира политическите партии в провеждането на предизборна кампания в съответствие със стандартите за прозрачност и отчетност, както и с прилагането на мерки за превенция на злоупотребите с избирателните права на гражданите. Общественият договор е обърнат към осъществяването на ефективен граждански контрол. Институциите също не трябва да бъдат забравени, въпреки че на тях им е осигурена една техническа роля. Язвата с купуването на гласове продължава да съществува и да бъде акцент при избори, надяваме се този проблем да бъде решен.

Той уточни още, че партиите трябва да дават информация за получените дарения в хода на своите кампании, гражданите трябва да научават тази информация по време, а не след техния вот. Този договор гарантира безпристрастно наблюдение на изборния процес. Въз основа на анализите и резултатите на проведеното наблюдение ще се инициират промени в законите и административни преструктуриране. Общественият договор е една отворена инициатива, към която могат да се присъединят граждански организации и политически партии, каза още той.

Гълъбов благодари на медиите, защото те са естествен техен съюзник. „Надявам се, че интересът на гражданите е приоритет за всички нас“, добави още той.

Първият представител на политическите партии, който подписа Обществения договор, бе Цветан Цветанов от ГЕРБ. Бившият вътрешен министър благодари на асоциация „Прозрачност без граници“. „От ГЕРБ винаги сме се присъединявали към подобни инициативи и сме се старали да сме прозрачни“, заяви Цветанов. Той помоли, ако е възможно, асоциацията да участва в уеднаквяване на методиките на социологическите агенции, защото има абсолютно несъответствие между резултатите.

Михаил Миков от БСП подписа споразумението след Цветанов. Той заяви, че се намираме в ситуация, в която има загубено доверие в политиката, в институциите и във фактите. „Всеки от нас трябва да спести онази доза демагогия, която използва в политиката. Съжалявам, че тук не присъстват представители на ЦИК, защото този договор ще остане един гол афиш, ако не се постигне една безпристрастност на всички административни нива. Много се надявам такива хубави актове да стигнат до хората и те ще им повярват“, каза още Миков.

Огнян Минчев взе думата и заяви, че те ще работят с всички, които участват в организацията на парламентарните избори и ще участват в Изборния борд. Той бе категоричен, че ще направят всичко възможно да си сътрудничат с държавните институции, за да постигнат набелязаните цели.

Четин Казак от ДПС също постави своя подпис под Договора. Той заяви, че за ДПС честното и демократично провеждане на изборите е приоритет и условие страната ни да е част от Европа. „Изразяваме задоволство, че ще има и международни наблюдатели от ОСС и се надяваме институциите да са на нивото на очакванията на гражданите“, каза още той. Казак заяви, че се надяват гражданския контрол да попречи на използването на какъвто и да е натиск върху избирателите.

Екатерина Михайлова от Демократи за силна България заяви, че те винаги са участвали в този обществен договор., „Подписвали сме го и сме го изпълнявали. Ние го подписваме в условия на един гняв от страна на гражданите, и за да не участваме в казионни неща, искам да призова всички на тази маса за честен изборен процес. Една от гаранциите да сме демократична страна е да имаме честни и свободни избори, завърши тя.

След като подписа Договора, Емил Кабаиванов, председател на СДС, заяви, че те са млада партия и винаги са били за прозрачност при изборите и ще изпълнят поетите ангажименти, за да може българските граждани да изразят своята воля.

Яне Янев от РЗС също положи подписа си и заяви, че и на тези избори ще се купуват и ще се продават гласове. Според данни на РЗС повече от 80% от ромите желаят да продадат своите гласове. Ако някой от представителите на политическите партии каже, че това не е така – ще отрече очевидното. Аз не искам да упрекна ромите, че искат да си продадат гласа, те са принудени да го направят, за да изкарат някой и друг лев.

Ивайло Франц от „Другата България“ отказа да подпише инициативата. „Пред нас стоят партии, които 23 години са се сраснали с олигархията. Има пълен монопол над властта и няма как да има честни избори", категоричен бе Франц. Той заяви, че те няма да подпишат нито едно споразумение или документ, защото те са неефективни. Принудиха ни да излезем на улицата, за да защитим правата си, каза още представителят от "Другата България".