Реалната причина за напускането на партия „Атака” на парламента е необходимостта БСП и ДПС да имат мнозинство, след като НДСВ в много случаи започна да гласува с опозицията. Броя на депутатите на социалистите и хората на Доган е общо 115, а всички останали са 125. С напускането на „Атака”, опозицията и НДСВ остават с 114.

Това заяви депутатът Христо Попов, който напусна партията на Волен Сидеров и се присъедини към парламентарната група на ОДС. В момента тече процедура по възстановяване на членството му в русенската организация на СДС. Поради тази причина опозицията се е оказала и с човек по-малко във Временната комисия за изборното законодателство, където Атака не пратила свои представители.

Присъединилият се към ОДС депутат обвини БСП и ДПС в уговорка за разпределение на мажоритарните райони на парламентарните избори. Според него на ДПС са дадени пет района, в които те ще спечелят. Това прави 17% от всички 31 мажоритарни кандидати. В останалите райони партията на Доган няма да издига кандидати, а ще подкрепи БСП, заяви Христо Попов.

Приемането на закона, след ветото на президента, е било направено в нарушение на Конституцията, заяви още бившия атакист. „По Конституция, когато има вето на закон, трябва да бъдат прегласувани текстовете и да има 50% плюс един от всички депутати”, каза той

Според Христо Попов обаче, новия закон няма да помогне на коалицията БСП-ДПС, а напротив. Управляващите сбъркаха като за приемането му се наложи да осветят партиите като „Атака” и РЗС, които са техен проект и са създадени за разцепление на опозицията. Областният лидер на СДС в Русе Драгомир Дамянов разкри, че в момента се водят преговори на много високо ниво с ГЕРБ за общи кандидати в мажоритарните райони.