Никога няма да подкрепя Бойко Борисов като премиер на страната в парламента, защото той се провали и превърна социалната криза в политическа. Това заяви лидерът на ДСБ Иван Костов БНТ.

"Как да бъде подкрепен премиер, който не можа да реши икономическата криза в продължение на 4 години и като мантра повтаря за строителството на магистрали, а е построил 117 км", попита Костов, който през юли 2009 г. като съпредседател на "Синята коалиция" гласува "за" правителството на Борисов. По думите му 117 км магистрали е нищожно усилие на правителството, защото "в ония гладни години" кабинетът на ОДС е построил 99 км и не се хвали. "Обявявам това за нищожно усилие на правителството и не може да се повтаря като будистка мантра, за да се разбият негативните настроения на психиката на хората", заяви той.

Попитан кой ще управлява след изборите, Костов каза, че това ще решат хората. Те трябва да чуят кой как анализира проблемите, защото всички политици, които се провалиха в управлението - Андрей Луканов, Жан Виденов, Борисов, се провалиха, защото не разбраха откъде са проблемите и не намериха решение, посочи той.

Според лидера на ДСБ две трети от предизборната програма на ГЕРБ е изпълнение на ангажименти към Европейския съюз за усвояване на европейски средства. Те са начертани отдавна, ЕС не признава прекъсване на тези политики и който и да е в управлението, ще направи тези неща, посочи той. За останалото обобщи, че малка част са неизпълнени досега ангажименти и завой вляво. Не вярвам, че левият завой в момента ни решава който и да е въпрос, коментира той.

Костов отхвърли твърденията, че с провалената коалиция със "Синьо единство" десницата е умряла. "Десница означава хора, които считат, че решаването на всички проблеми минава през предприемачеството и защита правата на хората да инвестират и да прибират плодовете на своя труд", смята той. По думите му всички опити да се намерят други решения, извън тези, са доведоли да икономическа и социална криза.

В отговор на въпрос той каза, че ДСБ е за запазване на 10% данък на доходите над минималната работна заплата. Посочи, че т.нар. плосък данък в българския вариант го има само в Грузия и навсякъде, където той действа е с необлагаем минимум. Ние сме уникални с Грузия, единствени облагаме доходите на хората с минимална работна заплата, коментира Костов.

Той посочи, че данъкът за едноличните търговци трябва да бъде намален от 15% на 10% , защото малкият бизнес се оказа във фризера. Най-прекият начин за работни места е не да ги създаде държавата, а да даде предпоставки тези малки и средни предприятия да назначат хората.

В отговор на въпрос Костов каза, че не може да работи добре с хора, които са си сложили транспарант "Никога повече комунизъм! Станишев и Костов, Кунева и Доган, изЧЕЗвайте" (на централата на СДС на ул. "Раковски" 134), с хора, които са отишли при Бойко Борисов и са нарекли собственото си правителство най-големият провал на прехода. Как се работи с демотивирани хора, които не искат да отидат на избори, каза още лидерът на ДСБ по повод отказа на "Синьо единство" да участва в парламентарния вот, коментира Дневник.