ГЕРБ свиква предизборна Национална конференция, на която ще представи водачите на листите за предсрочния парламентарен вот на 12 май.

На събитието присъстват председателят и заместник-председателят на партията Бойко Борисов и Цветан Цветанов.  Това ще е първата публична проява на експремиера Бойко Борисов от близо месец насам, който ограничи медийните си изяви след подадената от него оставка през февруари.

Официални гости на конференцията са председателят на Групата на ЕНП в Европейския парламент Жозеф Дол, генералният секретар на ЕНП Антонио Лопез, заместник-председателят на ЕНП и депутат от румънския парламент Анка Боаджу, депутатът от Бундестага Ханс-Петер Ул, международният секретар на партия Християнсоциален съюз Сузане Лутер и бившият трикратен министър-председател на Турция Месут Йълмаз.

Събитието се провежда в спортна зала "Арена Аремеец", гр. София, в която има 14 000 души. Гостите бяха приветствани от ансамбъл Българе, които изпълниха залата са народни песни и танци. Наш репортер предаде, че хората очакваха с нетърпение в залата да влязат представители на ръководството на партията. В сградата влязоха водещите фигури на ГЕРБ. Освен председателя на партията и неговия заместник в залата присъстват и всички министри от бившия кабинет, бившият председател на Народното събрание Цецка Цачева 

Преди началото на форума бе излъчен клип. Във видеото се посочва: По време на управлението на правителството на ГЕРБ, 10 милиарда лева влязоха в икономиката, за да модернизират страната. „24 млрд. лв. бяха инвестирани в инфраструктура, социална и културна сфера, в здравеопазване и образование. Гордеем се с по-добрата среда за живот. Гордеем се, че развиваме българското земеделие – субсидирахме производителите и създадохме нови стандарти в качеството на храните. Върнахме доверието. Пречупихме гръбнака на организираната престъпност, двойно намалихме жертвите на пътя. Водеше ни прозрачност във всяко действие, диалог с гражданските организации. Пътят, по който тръгнахме, не беше лесен, той беше предизвикателство. Днес обаче, повече от всякога имаме воля да продължим. Това е само началото, защото ние сме ГЕРБ и имаме воля да променим България”, отбелязаха от партията.

Сузане Лутер поздрави членовете и симпатизантите на ГЕРБ на родния си немски, като предаде поздрави от Християнсоциалния съюз, който е коалиционен партньор на Ангела Меркел в германското правителство. ГЕРБ е подготвен за изборите, но е важно и времето след изборите, посочи тя. Лутер пожела успех на партията по време на вота и след него.

Ул посочи, че българската граница се пази така, че някои германски полицаи биха се впечатлили. Той допълни, че политиката на ГЕРБ е одобрявана в цяла Германия.

Убеден съм, че българският народ няма да приеме връщане назад, към тъмното минало. Това каза в началото на Националната конференция на ГЕРБ бившият трикратен министър-председател на Турция Месут Йълмаз, който произнесе реч пред събралите се хора .

Лопез каза, че България е получила признание на Европол, Интерпол и ЕС за борбата с организираната престъпност. България е предсказуем партньор на 26-те, допълни испанецът. ГЕРБ ще съумее да представи България на достойното място в ЕС.

Дол посочи: Благодарение на Бойко и Цветанов България възстанови доверието си в европейските институции, загубено преди 2009 г.

След речите на лидера Борисов и неговия заместник Цветанов пя Веселин Маринов.