botevgrad.com: Г- н Методиев, мястото за трети зам.-кмет на общината все още е свободно. Ще бъде ли изпълнено предизборното споразумението, според което постът трябва да бъде зает от представител на партия „Герб”?

Искам най-напред да обясня, че между партия „Герб” и сегашния кмет на общината Георги Георгиев действително има сключено писмено предизборно споразумение. То се намира в Централата на политическата организация. Герб изпълни своята част от споразумението. Тя бе да осигури подкрепа на Георги Георгиев по време на местните избори. До този момент обаче все още няма индикация, че кметът ще изпълни своето обещание, а именно да назначи за свой заместник представител на Герб. Този пост бе предложен най-напред на мен, но аз отказах. Както съм казвал и друг път пред Вас, причината е, че съм ангажиран с адвокатска практика. Затова предложих кандидатурата на Христо Танкински, която е одобрена от ръководството на партията. Кметът Георгиев обаче ми каза, че „този човек не става за зам.-кмет”. Аз пък съвсем не споделям неговото мнение и заставам зад Танкински. Накрая по този въпрос искам да кажа, че ще продължа да настоявам за изпълнение на споразумението. Третият зам.-кмет на общината трябва да бъде от Герб.

botevgrad.com: Преди време казахте, че ако Георгиев не изпълни споразумението, Герб ще снеме политическо доверие от него. Какво мислят по този въпрос от ръководството на партията?

Все още третото място за зам.-кмет е вакантно. Ако бъде назначен кандидат, който не е член на Герб, тогава може и да се пристъпи към снемане на политическото доверие. На този етап от ръководството на партията няма да предприемат конкретни действия по този въпрос.  Смятам, че тук е мястото да опровергая слуховете, които продължават да се разпространяват, че партията е получила пари, за да подкрепи Георгиев. Обезпокоен съм от това, което се говори. Смятам, че тези слухове се пускат с цел да навредят на Герб. Категорично заявявам, че на политическата организация не е платено за подкрепата, която оказа на Георгиев.

botevgrad.com: Заговори се, че в момента  работите за създаване на структури на Герб в по-големите ботевградски села. Дори вече се спрягат имена за “отговорници по населени места”. Бихте ли разяснили нещо повече в тази насока?

Действително може да се каже, че в момента тече подготовка за създаване на местни структури в селата. Те обаче ще бъдат учредени официално след провеждане на областната отчетно-изборна конференция за избор на координатор на Герб за Софийска област. Очаква се това да стане до края на този месец. След това ще се проведат отчетно-изборни събрания в общините от областта.  В селата също  ще има структури на Герб, но те няма да имат отговорници, тъй като ще бъдат пряко подчинени на общинския координатор. Искам да съобщя още, че в Ботевград ще бъде учредена младежка формация на Герб, в която ще се приемат членове от 18 до 31 години. Дори вече имам виждания кой ще я оглави, но предпочитам засега да запазя името в тайна.

botevgrad.com: Обществено достояние е, че в местната структура на Герб има привърженици на кмета Георгиев. Сигурен ли сте, че те ще гласуват да останете координатор на Герб за Ботевград?

В момента в местната структура на Герб членуват 160 човека. Знам, че от тях има, както се казва, хора на кмета. Повечето от членовете обаче стоят зад моята кандидатура и затова не се страхувам от преврат.  От ръководството на партията знаят, че работя за авторитета на проекта “Герб”. Доказал съм това многократно до този момент. Ще продължа да го доказвам и в работа си като общински съветник. Знаете, че не пожелах да се включа в групата на обединеното мнозинство в общинския съвет, въпреки че получих предложение. Смятам, че като съветник от Герб трябва да гласувам по съвест, а не каквото ми наредят.

botevgrad.com: Стана въпрос за ОбС, та в тази връзка искам да Ви попитам как оценявате работата му до този момент? Все пак сте зам.-председател на местния парламент и трябва да имате обективен поглед върху това, което се случва по време на заседанията.

Всичко, което става в общинския съвет, е в разрез с моите разбирания за провеждане на открити заседания. Мнозинството се събира преди всяка сесия за инструктаж как да гласува по внесените проекти за решение. Продължава практиката на общината една трета от докладните да се внасят непосредствено преди началото на всяко заседание. Гласуват се заменки и продажби на имоти, отпускат се средства за изпълнение на предизборни обещания. Няма конкретни решения за подобряване живота на младите хора, за гарантиране сигурността на жителите на общината и т.н. Ето защо не мога да дам висока оценка за работата на общинския съвет. За себе си мога да гарантирам, както вече казах, че ще продължа да гласувам по съвест.  Радвам се, че имам съмишленик в това отношение в лицето на Иван Гавалюгов от партия “Ред, законност и справедливост”.  Хубаво е, че все пак има млади хора в ОбС, които не се страхуват да изразяват открито това, което мислят!