След корекцията, река Ябланица няма да залива повече къщите по поречието на коритото си. Такова е намерението на проектантите и изпълнителите на проекта.
 
Върху моста на кръстовището между булевардите „Дандевил” и „Александър Стамболийски” в Етрополе тази сутрин беше извършен ритуала   „първа  копка” на един амбициозен проект – корекцията на коритото на река Ябланица. Проектът е на стойност 954 948,44 лева, които пари идват по Оперативна програма „Регионално развитие”. Общината ще участва с минимално съфинансиране от 47 747,42  лева.
Срокът за изпълнение е 2 години. Целта е на най-уязвимите места водите на реката да не могат повече да излизат от коритото или по-точно казано „Предотвратяване на наводнения чрез корекция на реката от т. 435-418 до т. 520-521, максимално намаляване на рисковете от наводнения и щетите за населението в Община Етрополе и околната среда.”
Строително-монтажните работи са възложени на Консорциум „Етрополе’2012”. Авторският контрол ще осъществява „Териториална проектантска организация СОРЕГ” ООД,  а  строителният –  Бул строй контрол инженеринг” АД.
Днес беше извършена символично първата копка, като на импровизираното тържество присъстваха кметът инж. Богомил Георгиев, заместник-кметовете Венета Гергова и Росица Христова, служители от администрацията и жители от поречието на реката.
Бяха и представителите на Консорциум „Етрополе’2012”  инж. Алекси Алексиев, проектантската организация гл.проектант Иван Янкулов и на строителния надзор  инж. Васил Вутов. Екипът за управление на проекта, с ръководител инж. Марияна  Петрова, координатор Даринка Петкова, инженер-строител Ивелина Радева и счетоводителката Марийка  Иванова бяха представени на присъстващите.
Ритуалът започна с тържествен водосвет, отслужен от отец Емил-игумен на Етрополския манастир.
Заместник-кметът Венета Гергова представи пред присъстващите накратко целите, задачите, срокове за изпълнение и стойността на проекта.
„Засечката” по сценария дойде в момента, когато бутилката със шампанското не можа да се счупи при удара  и беше подарена на багериста за здраве. Това се изтълкува като предзнаменование, че всичко по изпълнението на проекта ще бъде здраво и навреме свършено.
След това пред жителите на квартала беше извършена презентация на целия проект, а  проектантите и изпълнителите отговориха на всички въпроси, които хората им зададоха.