Над 300 млн. лева са банковите кредити, които не се обслужват редовно от гражданите, сочат данните на БНБ към август. Две трети от тази сума, или над 205 млн. лв., са лошите потребителски заеми. Към края на месеца всички отпуснати пари за текущо потребление са 5,1 млрд. лв. Така нередовните са около 4% от обема им. При ипотечните сумата на необслужваните набъбва до 105 млн. лв., при раздадени от банките 4,8 млрд. лв. Тук необслужваните заеми са около 2,2 на сто. Още около 25 млн. лв. са необслужваните заеми, класифицирани от БНБ като "други".
Въпреки сериозната сума като общ процент нередовните кредити са твърде малко. Затова и няма повод за тревога, смятат финансистите. Като цяло в последните години необслужваните заеми се движат около 7 на сто от всички отпуснати средства. В края на август всички кредити за домакинства достигат 12,6 млрд. лв. Нарастването за година е над 50%.
Фирмите се оказват по-изрядни в кредитната дисциплина. Необслужваните са около 343 млн. лв., което е нищожен процент - около 1,8 на сто. Към август раздадените на предприятия кредити достигат 19 млрд. лв. Годишното увеличение е 57,9 на сто.
През септември се очаква статистиката да регистрира по-нисък ръст на заемите, защото влязоха в сила рестрикциите на БНБ срещу кредитния ръст. Според експерти обаче това може да повиши дела на необслужваните заеми, ако се увеличи размерът на погасителните вноски.