Най-рано до два месеца, тоест до средата на юни, ДКЕВР ще вземе своето окончателно решение дали да бъде отнет лицензът на електроразпределителното дружество ЧЕЗ. Това заяви пред журналисти председателят на Държавната комисия по енергийно и водно регулиране Евгения Харитонова след заседанието на комисията.

Председателят на ДКЕВР посочи, че все още не е запозната с доклада от проверката на АДФИ именно на дейността на електроразпределителното дружество. На 16 април, вторник, ДКЕВР на открито заседание, ще разгледа въпроса с отнемане на лиценза на електроразпределително дружество „ЧЕЗ” заради установени системни нарушения от други институции.

„Нека да е ясно обаче, че комисията ще разгледа лицензите на „ЧЕЗ Разпределение” и „ЧЕЗ Електро”, тъй като „ЧЕЗ България” не е лицензиант у нас”, уточни председателят на държавния регулатор. По думите й – това е дълъг и важен процес, тъй като, ако регулаторът по някакъв начин наруши закона, България ще трябва да плати за това нарушение.

Съгласно наредбата за лицензиране на дейностите в енергетиката, при процедура за отнемане на лицензия на енергийно дружество, трябва да се поиска становището и на други държавни органи. „В случая със ЧЕЗ комисията ще поиска становището например на Министерство на отбраната, на Министерство на вътрешните работи и на Комисия за защита на потребителите, които също трябва да представят своите заключения”, отбеляза Харитонова. Според нея е необходимо ДКЕВР да чуе и мнението на Столична община, както и на областните управи на общините в цяла Западна България, тъй като ЧЕЗ осигурява електрозахранването там изцяло.

„Дали е ЧЕЗ или е друго електроразпрелително дружество, няма значение, но важно е, че то осигурява сигурността на електрозахранването на много области и държавният регулатор не може да си позволи да не защити интересите на потребителите и да създаде суматоха със своето решение”, заяви председателят на държавната комисия и обеща ДКЕВР да спази изцяло закона по отношение на лиценза на ЧЕЗ.