Мощна слънчева буря ще бъде усетена на Земята, като тя може да окаже влияние върху устойчивото функциониране на електронното оборудване, както и върху здравословното състояние на хората, предаде ИТАР-ТАСС.

Професорът от университета в английския град Рединг Крис Деби посочи: „Пикът на бурята ще бъде във вечерните часове в събота, като най-силните пориви на слънчевия вятър ще бъдат усетени на нашата планета от полунощ в събота до три часа сутринта в неделя”, подчерта той.

По думите на Деби, в северните райони на Европа ясно ще се наблюдава Северното сияние. „Изхвърлените в резултат на гигантските термоядрени взривове от повърхността на Слънцето милиарди тонове разгорещена материя в момента прелитат в космоса с невероятна скорост. Част от тази маса, която притежава собствено мощно електромагнитно поле, ще се сблъска с горните слоеве на атмосферата на Земята и нейното магнитно поле. В резултат в небето ще възникне сияние, което ще ясно ще се наблюдава в безоблачните участъци”, коментира експертът.

В четвъртък също имаше силно слънчево изригване, съпроводено със значително изхвърляне на йонизирани частици.