Дъжд и вятър вилняха в неделя над цялата страна. В много от населените места бяха нанесени значителни щети. "Гражданска защита" съобщи за паднали дървета, няма човешки жертви.

Три опасно надвиснали ламарини от покрива на НАРКООП-Плевен, разместени след бурния вятър през изминалото денонощие, все още не са отстранени. Това съобщи за Дарик инж. Георги Линков, директор на Областна дирекция "Гражданска защита" в града. Районът е обезопасен, тъй като екипите на дирекцията не са имали достъп до покрива в късния следобед на 5 октомври, когато е подаден сигналът.

Инж. Линков съобщи още, че по време на бурята до музейния комплекс в Плевен е паднало дърво върху частен автомобил. На улица "Кайзерслаутерн" също е повалено голямо дърво, което в момента се отстранява от аварийните екипи. Без ток са останали три населени места в община Кнежа, три в община Левски и няколко в община Пордим. В Беленска община с прекъснато ел.захранване са селата Татари и Петокладенци. Все още се уточняват населените места без водоподаване.

Най-голямо количество валежи са паднали в селата Радишево, Пелишат и Згалево – 60 л/кв.м., а скоростта на вятъра е достигнала до 32м/сек. На 4 октомври екип на Гражданска защита е оказал съдействие при катастрофа на пътя между Ловеч и Брестовец. Спасители са извадили жена, заклещена в катастрофирал автомобил.

Седем дървета са били повалени в Русе и региона поради лошото време. При инцидентите няма пострадали хора. Тази сутрин дърво е паднало в района на завод “Найден Киров”, съобщиха от „Гражданска защита”. На мястото на инцидента е аварийно-спасителната група. Районът ще бъде отцепен, докато бъде премахнато дървото.

Няколко селища на територията на област Велико Търново са останали без ток заради лошото време, съобщиха от Областния съвет за сигурност. В община Полски Тръмбеш няма ток в селата Раданово, Орловец и част от Стефан Стамболово. Жителите на еленското село Каменаре също останаха без електричество заради вятъра и дъжда. Ток няма и в сградата на общинската администрация в Лясковец.

Цяла нощ дежурните по общини са имали проблеми с избирането на телефона на Е.ОН-Варна за случаи на бедствия и аварии, информираха още от Областния съвет за сигурност. По данни на звеното към момента обстановката в региона е нормална, няма сигнали за пострадали сгради или хора. Очаква се днес екипи на електроразпределителното дружество да отстранят авариите в населените места без ток.

В резултат на силния вятър към момента в община Търговище без ток е село Ралица, информираха от местната администрация. Екип работи по отстраняване на повредата. Възстановено е електрозахнването към селата Лиляк, Александрово, Пресиян, Цветница, Братово, Пайдушко и Пролаз. В Търговище е паднал стълб от електропреносната мрежа на ул. „Александър Стамболийски”, но той е отместен и движението е възстановено.

Две населени места в Разградска област са без електричество заради силния вятър през нощта, съобщиха от "Гражданска защита". В селата Гецово и Дянково са скъсани електропроводи, очаква се авариите да бъдат отстранени до час. В неделя и през нощта скоростта на вятъра е била 9,7 м/сек.

Получен е само още един сигнал за инцидент. Привечер на ул. "Силиврия" в Разград дърво е паднало върху електропровод, живеещите в региона са били без ток за близо три часа.

Между 21 и 24 литра на квадратен метър е падналото количество дъжд в Шуменско през изминалото денонощие, съобщиха за Дарик от Хидро-метеорологичната станция в Шумен. Най-обилни са валежите в Нови пазар – 24 литра на кв.м, а в Шумен – около 23 литра. Скоростта на вятъра снощи е достигала 15-16 метра в секунда.

По информация на Областна администрация - Шумен, вятърът не е нанесъл щети и обстановката е спокойна. Слушатели на Дарик сигнализираха, че са видели прекършени от вятъра клони, паднали върху лек автомобил "Тойота", паркиран на кръстовището между улиците "Цар Освободител" и "Хан Омуртаг" в Шумен. Днес се очаква вятърът в региона постепенно да отслабне, а валежите да спрат.