Снощи около 19:00 часа представители на Движение „България на гражданите” раздадоха в центъра на Етрополе предизборни материали.
 
Ето какво сподели след това водачът на листата на Движението за Софийска област Димитър Делчев  за читателите на етрополската секция на botevgrad.com:
 
Нашата листа е съставена главно от млади хора като мен, които са за първи път в политиката и искат промяна. Промяна, защото повече от 20 години ни управляват все едни и същи политици. Говорим за икономически и политически картели. Виждате какво се случва между ГЕРБ и БСП. Там реално има едно единомислие, което остава скрито за хората. Реално има съвместна работа, спомнете си случая с Венета Марковска, когато ГЕРБ, БСП и ДПС гласуваха охотно за нейния избор. След това и трите партии се скриха и не поеха отговорност.
Има още много такива случаи, като приватизацията на „Булгартабак”, съвместната им работа в общинските съвети и други, при които двете партии си помагат и си разпределят благата. В крайна сметка идват с едни обещания, а забравят за хората и искат собствените си интереси, независимо къде се намират-в общинските съвети или в народното събрание.
Аз мисля, че на хората им писна. Не случайно имаме толкова случаи на самозапалвания в последните 2-3 месеца. Това никога не е било и е ясен знак, че хората не желаят да получат решения на своите проблеми от настоящите политици. Затова смятам, че пътят на младите трябва да бъде отворен и да им бъде даден. За това се борим, за един нов морал в политиката и за нови принципи.
По отношение на икономическите ни идеи, може би сте ги видели, Движение „България на гражданите” публикува 31 неща, които ще променят България. Те са и в управленската ни програма. Ето някои от тях: първо си даваме сметка, че над малките и средни предприятия беше извършен „геноцид”, като според официалната статистика 100 000 от тях са закрити през последните 3-4 години. Това е причината за намаляване на работните места, за намаляване на данъците. Всеки икономист знае, че малките и средни предприятия са „бика”, който дърпа държавата от кризата.
Това го знаят в Германия и в Англия, в България явно не го знаят. Бойко Борисов и кликата около него направиха всичко възможно парите и благата да отидат в един ограничен кръг приятели на карти или на футбол.
Нашата идея е фокусът да бъде поставен върху малкия и среден бизнес. Намаляване на административната тежест, първо  като процедури, защото това е изключително сериозен проблем. При откриването на един нов бизнес трябва да се мине през 40-50 стъпки и човек се отказва да го прави това нещо.
На второ място трябва да има предвидимост, първо в законодателството и второ в правосъдната система. Да, ние имаме най-ниските данъци, ако говорим за плоския данък и за ДДС. Но, като говорим за осигурителните, които се увеличават непрекъснато, за различните данъци и такси, които влизат през задната врата, това не е така. От това страда малкият и средният бизнес.
Освен това, в настоящата правосъдна система справедливостта изцяло липсва, в резултат на което гръмнаха толкова много скандали:  като се тръгне от Краси Черния и се мине през назначенията във ВАС в Софийския градски съд.
Ние не можем да привлечем чуждестранни инвестиции заради правосъдната ни система. Можем да привлечем някакви „тъмни” капитали, които искат да бъдат препрани в България. Не можем да привлечем читав бизнес, защото никой не е сигурен, че ако вложи пари у нас, няма да дойде някой местен феодал и да му предложи да бъде „съдружник”.
Това нещо трябва да спре и затова сме казали, че ще премахнем такса „административен произвол” и „данъчна сигурност”. Така смятаме, че ще създадем нови работни места и ще доведе до допълнителни приходи на предприятията.
На трето място, смятаме да променим приоритетите на Българска банка за развитие. Вместо да съществува само на хартия, тя трябва да подпомага малките и средни предприятия, като им отпуска кредити с ниски лихви. Това сега не се случва, кредити се отпуска отново на фирми, близки до бившия премиер. Скоро се чу за една такава голяма фирма, която се занимава със сметоизвозването, че е получила кредит на изгодни условия. А не фирми с персонал между 5 и 10 човека. Това нещо смятаме да го променим, с цел да живне малкият и среден бизнес. 
Ние поемаме и конкретни ангажименти, като например този, че в рамките на 2 години ще създадем условие за откриване на 150 000 работни места. Тука е и разликата между нас и БСП. Те казват, че държавата ще инвестира и ще разкрие работни места, а ние казваме, че като дясна партия, ще създадем всичките тези условия, за които говорихме:   за промяна в законодателството, в съдебната система, стимулиране на малкия и среден бизнес, за да могат да се открият тези работни места и българите да могат малко по малко да се почувстват като нормални граждани на Европа.
В социалната политика също имаме някои идеи, въпреки че сме дясна партия. Даваме си сметка, че България все пак е социална държава и не можем да оставим хората да умират пред болницата. Все пак сме част от Европа.
Една от тези идеи е да стимулираме младите предприемачи до 30-годишна възраст, които инвестират в социални проекти в страната, като имаме в предвид 10 000 кухни за социално слаби и други такива на пръв поглед неизгодни за правене, но необходими за хората.
Това са само част от онези 31 неща, които от Движение „България на гражданите”предлагаме в нашата програма.


Димитър Делчев е магистър по право в СУ „Св. Климент Охридски”, специализирал европейско и английско право към университета Кеймбридж. Победител в Международното състезание по европейско право, организирано от университета Кеймбридж и провеждащо се под егидата на Съда на Европейския Съюз. Председател е на Сдружение за международни състезания по право, заместник-председател на Клуб Конрад Аденауер и член на Европейски форум Алпбах – България.