Вчера в Държавната комисия по енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) се състоя открито изслушване на компаниите „ЧЕЗ Електро България“ АД и „ЧЕЗ Разпределение България“ АД. Ръководителите на двете компании представиха пред членовете на регулатора своите аргументи в защита на лицензиите на ЧЕЗ в България. Според тях пропуските, в които ги упреква ДКЕВР, са по-скоро формални. Въпреки това са изпълнили в срок предписанията и са отстранили последиците от посочените от регулатора нарушения.


„Тук сме, за да потвърдим, че ЧЕЗ желае да продължи да работи в страната и да осигурява качествено електроснабдяване за хората от Западна България. Вярваме, че след като комисията се запознае с предоставените от нас документи и предприети мерки, ще прекрати процедурата по отнемане на лиценза“, каза Петър Докладал, регионален мениджър на ЧЕЗ за България.


Той уточни, че българският закон ясно е предвидил, че отнемането на лиценза може да се случи само, когато са налице много сериозни основания като поставяне в опасност на сигурността на снабдяването с електрическа енергия, системно нарушаване на лицензионните условия, неизпълняване на инструкциите на регулатора или предоставяне на невярна информация в заявлението за издаване на лицензията.


„Отнемането на лиценз е възможно най-крайната мярка срещу една компания. Нито една от многобройните проверки, извършени през последните два месеца в дружествата на ЧЕЗ в България, не установи подобни сериозни нарушения”, допълни Петър Докладал.