В 9 часа тази сутрин ученици от 10 „в” клас на ПГТМ „Христо Ботев” и учители от същото училище започнаха да чистят един от най-мръсните участъци, който се намира по пътя срещу старите постройки на другата професионална гимназия. Мястото е превърнато в сметище, на което има изхвърлени и строителни отпадъци. Учениците казаха пред наш репортер, че и тази година са заявили участието в кампанията чрез регистрация на сайта на организатора - bTV
Почистването на градския парк също започна рано тази сутрин. Обектът се почиства от служители на общинската администрация и граждани. Боклуците в местността „Рудешки дол” чистят ученици от ОУ „Н.Й.Вапцаров”.


Представители на Младежкото обединение в БСП-Ботевград също подкрепиха националната инициатива. Те почистиха градинката до детска ясла "Здравец". Една от каузите на младите хора от БСП е да участват в различни кампании на национално и местно ниво, свързани с опазване на околната среда. "Предстои да се включим в инициативата „Книги за смет”, която ще се проведе на площад „Славейков” в София. Тя е посветена на Деня на Земята – 22 април. Всеки може да участва в нея. Срещу килограм пластмаса ще получи подарък – книга”, сподели с наш репортер Кристина Йотова - председател на младежката формация на БСП в Ботевград.


В момента граждани почистват местата пред домовете си, междублоковите пространства, обществените градинки и детски площадки. Организирано е извозването на отпадъците. На хората, които са заявили предварително, че ще участват в инициативата, са осигурени чували и ръкаваци от общината.