До 30° ще скочи температурата следващата събота. Жегата ще донесат топли въздушни маси, които ще тръгнат от Северна Африка, а през Източното Средиземноморие ще достигнат България, прогнозира Петър Янков, дежурен синоптик в TV MET, пред в. Труд.

Чувствителното затопляне ще започне от сряда. Тогава се очакват максимални температури между 18° и 23°. В четвъртък живакът ще се качи до 21°-26°, а в петък вече ще е 23°-28°. Другата добра новина е, че в този период - от сряда до събота, ще бъде и сухо. До сряда обаче времето ще е дъждовно. Днес ще попаднем в периферията на циклон с център Италия. Заради него в неделния ден ще има краткотрайни валежи в Добруджа и планинските райони.

"Новата седмица ще започне със слънце, но в понеделник следобяд ще се заоблачи, ще вали в цяла Западна България. ще има условия за гръмотевични бури", предупреди Петър Янков. Температурите ще са между 16° и 21°, най-топло ще е във Видин и Сандански - около 22°-23°. Празничните дни от 1-ви до 6-и май ще са дъждовни, защото от следващата неделя започва захлаждане.