Предстои да се обсъжда дали да се въвежда целодневното обучение от пети до седми клас, каза днес министърът на образованието, младежта и науката в служебния кабинет проф. Николай Милошев. Той беше помолен от журналисти да коментира дали е необходимо целодневното обучение да се въвежда от пети до седми клас, защото учениците на тази възраст са по-големи, а някои от училищата са препълнени и нямат свободни класни стаи.

Министър Милошев каза, че и сега сигурно има родители, които са твърдо "против" целодневното обучение в училище, но има и родители, които са твърдо "за". "Ако родителите са амбицирани да постигнат нещо в професионалната си сфера и ако нямат кой да им помага за отглеждането на децата, и нямат финансови възможности да наемат човек, може би е по-добре от първи до четвърти клас да има целодневно обучение", заяви образователният министър, цитиран от БТА.

Даваме си сметка и за проблема, че с въвеждането на целодневното обучение се намалява броят на приетите деца в първи клас в дадено училище, отбеляза Милошев. По думите му, затова трябва да се търси разумният компромис, за да се случват нещата по нормалния начин. Трябва да се намери този оптимален баланс, който ще задоволи максимален процент от родителите, тъй като 100 процента от хората никога не могат да бъдат на едно мнение, коментира министърът.

От учебната 2013/2014 година целодневното обучение ще бъде въведено и за учениците от четвърти клас в държавните и общинските училища, но по желание на родителите. Въвеждането на целодневното обучение от първи клас започна през 2010 г., като всяка нова учебна година продължава и в следващия клас.

Министър Милошев посети днес 22-ро СОУ "Георги С. Раковски" в София за патронния празник на училището.