Днес ученици от прогимназиалния етап на ОУ "Н. Й. Вапцаров", които работят по проект "Има ли "мъжки" и "женски" дела в исторически план и в съвремието?", посетиха Учебен център "Даникар". Те се срещнаха и разговаряха с Йорданка Лалчева, която се занимава с нетипичната за жените професия на автомобилен инструктор.


По-рано през седмицата подобна среща те осъществиха и с треньорката по баскетбол в "Балкан" Виктория Маринова. Тя е от онези малко на брой дами, които тренират момчета.


И двете срещи протекоха под формата на импровизирани интервюта, като в ролята на репортери участваха учениците от шести "а" клас - Илияна, Надя, Виктория и Биляна, от шести "б" - Христина, Ванеса, Ани, Александра и Цветина, от шести "г" - Славея, от седми "д" - Вивиана и Цветелина Валериева. Фотографът и видеооператорът също бяха ученици - Дейвид и Габриел от седми "б" клас.


Децата проявиха голям интерес към разказаното от двете дами. Включиха се с желание в задаването на въпроси за равнопоставеността на двата пола. Взеха и активно отношение в разговора за "мъжките" и "женските" дела.


Проектът, в който участват учениците, е свързан с финансирането на микропроекти по програма "Училище без насилие и стереотипи, определени от пола" на Фондация ДОИТ (Джендър, образование и технологии). Целта му е да се повиши чувствителността на учениците по отношение на стереотипите, определени от пола и ролята им за съществуващите неравенства и насилие. Освен това се цели учениците да се докоснат и до реални факти от живота, които доказват, че и двата пола са изцяло равнопоставени. Участниците в този проект ще представят резултатите пред своите съученици и родители.