137 кандидат-депутати с минало в бившата Държавна сигурност напират да влязат в парламента. Това установи проверка на Комисията по досиетата, която разрови за агенти в листите на всички 45 партии и коалиции, които ще участват на изборите на 12 май.

Заради съкратените срокове на предсрочния вот, хората на Евтим Костадинов проверяваха денонощно общо 4145 кандидат-депутати. Други 3160 мераклии за място в Народното събрание не подлежат на проверка, тъй като са твърде млади, за да са били агенти на репресивния апарат.

Листите на коалиция "Горда България" на евродепутата Слави Бинев гъмжат от кандидати с картончета, пише в. "Монитор". Те са общо девет, става ясно от списъка на Комисията по досиетата. Сред агентите на ДС, издигнати от евродепутата, са Кеворк Хазарян, който се е подвизавал с псевдонима Гошо, и Красимир Богалинов, който е сътрудничил на службите като агент Кантарев. Фигуриращият в две листи – в Бургас и в Пловдив, Кръстьо Петков пък е бил сътрудник под кодовото име Еленков.

Проверката на Комисията по досиетата е установила минало в бившите тайни служби и на шестима кандидати от РЗС, въпреки че лидерът на партията Яне Янев твърдеше, че няма да издига за депутати хора с картонче. В листата в Русе обаче е Деян Партинов, който е бил секретен сътрудник Дичев. Мария Инджова, която ще се състезава за РЗС от Бургас, пък е била агент Красимира, а кандидат-депутатът Николай Иванчев, включен в софийската листа, е бил агент Сергей в ДС.

Традиционно листите на социалистите са с голям брой сътрудници, като Комисията по досиетата е преброила 14. Повечето от кандидат-депутатите с картончета на Коалиция за България обаче вече са обявявани при проверки покрай други избори. Сред тях например е публикуваното вече през 2009 г. име на Таско Ерменков като разузнавач, който сега се бори за депутат от столичния 24-ти многомандатен избирателен район (МИР). Агент Слави пък ще се състезава за социалистите от Благоевград. Зад псевдонима стои кандидат-депутатът Андон Ризов. Ексдепутатът Добромир Задгорски, който пък е в червената листа в 23-те МИР в София, е бил сътрудник с псевдоним Роман.

Шестима с картончета има и в листите на ГЕРБ, въпреки че при кастинга за кандидати бившите управляващи изискваха специални декларации от мераклиите да седнат зад депутатска банка, че нямат минало в ДС. 16 от кандидатите на ДПС също са с минало в бившите служби, но голяма част от тях вече са обявявани. Агенти на ДС са били и четирима от „Атака”. Сред кандидатите на Иван Костов, който се явява с ДСБ в коалиция с БДФ, пък лъснаха двама с минало в тайните служби на соца.

Вечното лице на прехода Жорж Ганчев също е обявен като сътрудник на бившата ДС при проверката на кандидат-депутатите. Някогашният лидер на Български бизнес блок е използвал за псевдоним собственото си име – Жорж.

В по-малките политически сили също има не малко сътрудници. Така например в „Кауза България”, която промотира себе си като партия, създадена от млади хора, има трима доносници, става ясно от проверката на комисията. С картончета са още седем кандидат-депутати на бившия военен министър Николай Цонев, който участва в изборната надпревара с партията си „Нова алтернатива”.