ПРАКТИЧЕСКИ ПРЕПОРЪКИ ЗА ПРЕДОТВРАТЯВАНЕ НА ПЪТНОТРАНСПОРТНИ ПРОИЗШЕСТВИЯ ПО ВРЕМЕ НА ПРАЗНИЧНИТЕ И ПОЧИВНИ ДНИ ПРЕЗ МЕСЕЦ МАЙ И ПРЕЗ ПРОЛЕТНИЯ СЕЗОН



По време на Великденските празници, Гергьовден и поредните почивни дни  възникват специфични опасности за тежки пътни злополуки поради: значително увеличената интензивност на движението, и образуване на колони и задръствания, неравности и повреди на пътните платна, включване в движението на много велосипедисти, мотоциклетисти и мотопедисти, каруци, управление от водачи с малък опит и без правоспособност; превишаване на разрешените скорости и рискови изпреварвания; повишена рискова склонност към компромиси и управление в нетрезво състояние; традиционна недисциплинираност на  водачи и пешеходци.


Основните рискови фактори са:
- увеличена интензивност на движение и предприемане на пътувания на дълги разстояния от голям процент от собствениците на леки автомобили, немалко от тях шофиращи нередовно и с малък опит и стаж;
- разнородни потоци  моторни превозни средства - леки автомобили, автобуси, мотоциклети, мотопеди, повишена конфликтност между бързи и бавни участници в движението, образуване на бавно движещи  се колони,  което е причина за  значително увеличено напрежение у водачите и  предприемане на  висок брой  рискови изпреварвания;
- приповдигнато настроение и склонност към компромиси и управление в нетрезво състояние;
- управление на автомобили от неправоспособни и употребили алкохол шофьори, возещи младежки компании,  и традиционна пасивност към големия риск от страна на техните близки и  спътници;
- занижена бдителност и пасивност от родители и приятели, предоставящи на децата си възможност да управляват моторни превозни средства без правоспособност.


Шофирането в нетрезво състояние след употреба на големи количества алкохол в празничните нощи от водачи и пешеходци, е основна причина за поредица злополуки  с жертви и ранени в този период през последните години. Потърпевши са най-вече пътниците в автомобили и на мотоциклети, съгласили се лекомислено да бъдат возени от пияни  и неправоспособни шофьори.


За да не попадате в рискови състояния и ситуации за пътни злополуки, Ви предлагаме да имате предвид следните   препоръки на „Пътна полиция”, в интерес на Вашата и сигурността на Вашите близки и приятели. Препоръките са формулирани на базата на анализ на характерните  пътни злополуки и са предназначени за директно ползване от електронни и печатни медии.


- Изберете подходящо време за пътуване на дълги разстояния с цел избягване на върховото натоварване на пътищата. По-добре е да пътувате през светлата част от денонощието.
- Преди пътуването прегледайте основно изправността на спирачната система, гумите, светлините, чистачките. Не рискувайте, ако автомобилът Ви е с износени гуми.По-добре не бързайте да подменяте зимните гуми с летни. Заредете с повече гориво, тъй като може да се наложи дълго и бавно пътуване в колона.
- Зад волана по дългия маршрут трябва да е най-опитният водач от семейството /компанията/.
- Не си определяйте и не договаряйте  предварително точен час на пристигане, защото евентуалното закъснение ще ви притесни и ще ви подтикне към рисково управление с превишена скорост и неправилни изпреварвания.
- Преди  пътувания с автомобила - на гости или към заведение - предварително определете водач от компанията, който  ще ви вози, и със сигурност ще остане трезвен през цялото време, до завръщането.
- Имайте предвид, че след употреба на алкохол, като собственик на автомобила, лесно можете да направите опасен компромис  и да предоставите управлението му на неправоспособен или на пийнал водач като Вас. Ако  има такава опасност, както и лично да седнете зад волана в нетрезво състояние, по-добре е още преди да сте пил алкохол да предоставите ключовете на автомобила на съпругата или на човек, който не би допуснал това. 
- Скрийте автомобилните ключове на сигурно място, ако има опасност Вашият неправоспособен син или дъщеря да подкарат  автомобила без разрешение, за да повозят свои приятели. Възпрепятствайте и управление на мотоциклети,  мотопеди и скутери от неправоспособни.
- При движение в колона не правете излишни опити за изпреварване, тъй като те няма да Ви осигурят съществено придвижване напред. Най-безопасно е да се движите със скоростта на колоната, на подходяща по-голяма дистанция, която не притеснява колегата Ви  в автомобила пред Вашия.
- При движение по-дълго време зад бавни товарни автомобили  и интензивно насрещно движение не губете търпение и не започвайте изпреварване, докато не възникне необходимата благоприятна ситуация  с добра видимост напред. Съобразете се с динамичните способности на Вашия автомобил и скоростта на автомобила, който възнамерявате да изпреварите.
- При интензивно градско движение и образували се колони, за да не предизвикате задръстване,  дори да имате зелен сигнал, не навлизайте в кръстовището, ако платното  там е заето от  автомобили, които не са се изтеглили.
- При попадане в задръстване запазете спокойствие и бъдете търпеливи. Прояви на нервност, агресивност, опити за рискови маневри, няма да ускорят колоната, а само ще  усложнят ситуацията.
- Ако попаднете в неподвижна колона в тунел, незабавно загасете двигателя, затворете плътно прозорците и останете в автомобила. Спазвайте точно указанията на контролните органи.
- При образуване на колона на автомагистрала, Вие сте длъжни да не заемате аварийната лента, за да има достъп за линейки, автомобили на полицията и  пътните органи.
- Ако водачът, който Ви вози, превишава скоростта и извършва рискови изпреварвания, не се притеснявайте да му  направите забележка и коригирате поведението му, защото при евентуална злополука потърпевши ще бъдете и Вие.
- При движение по тъмно намалявайте скоростта при превключване от дълги на къси светлини, за да имате възможност да спрете в зоната на видимостта пред Вас.Така ще се предпазите от блъскане на неправилно движещ се пешеходец с тъмни дрехи, несигнализиран велосипед, които ще забележите на броени метри пред автомобила.
- При забелязване на пешеходец в нетрезво състояние на платното, в реален риск да бъде блъснат от автомобил, спрете и го изведете извън платното. Сигнализирайте на полицията на тел. 166 или 112 за вземане на допълнителни мерки. Веднага потърсете полицията за намеса и при опит на пиян или неправоспособен водач да седне зад волана.
- Не превишавайте скоростта. Не забравяйте, че в населените места се движат много забързани и разсеяни пешеходци, някои от тях в нетрезво състояние, както и  играещи деца. Те могат внезапно да се появят пред автомобила.
- В населено място и  близо до него бъдете предпазливи, тъй като се движат несигнализирани малогабаритни селскостопански машини, велосипеди, каруци и други превозни средства.
- Контролирайте децата си, когато са навън. Те се увличат в игри на групи в селищата и може да се появат внезапно пред движещи се автомобили - тичайки или на велосипед. На село юношите се изкушават да се повозят на нерегистрирани и неизправни мотопеди и мотоциклети, карани от техни  неправоспособни приятели. В това отношение родителската толерантност може да доведе до трагичен случай.
- През почивните дни по-големите юноши и момичета непременно ще искат да отидат на заведения, дискотеки. Направете необходимото да не се качват на возила, карани от неправоспособни и пияни. В някои случаи  търсете съдействието на полицията, за да предотвратите опасни пътувания. /Като пътници в автомобили и на мотоциклети загиват най-вече юноши  и момичета на 15 - 18 години, при катастрофи в нощните часове/.
- При гостуване или отиване на заведение още преди празненството определете предварително  трезв шофьор, който ще ви вози. По-добре е на такива места да отидете с такси, за да не се изкушите да седнете зад волана в последния момент.
- Преди шофиране  по дълги маршрути трябва да сте отпочинали добре и да не сте пили алкохол поне  8 часа преди потегляне.  Въздържайте се от обилно нахранване преди да седнете зад волана, тъй като това води до сънливост и забавени реакции. 
- Поставяйте непременно предпазните колани преди всяко пътуване и  настоявайте всички Ваши спътници в автомобила да сторят това. Не превозвайте деца в автомобила без обезопасителни системи /седалки и столчета/, чието ползване е задължително по Закона за движението по пътищата.


- През зимата по всички пътища се появяват неравности  и дупки. При попадане в тях, освен повреди по ходовата част на автомобила /изкривяване на джанти, срязване на външни гуми и др./, е голяма вероятността да загубите управлението и да катастрофирате. Движете се със скорост, която да ви позволи да забележите навреме неравност, дупка, изнесени кал и пясък на платното и да реагирате успешно с маневра или спиране.


- Щом на платното се появят неголеми неравности, това е признак за лошо състояние на пътя и опасни препятствия, затова намалете скоростта. Бъдете особено предпазливи при шофиране на фарове и  наводнено платно - тогава неравностите са пълни с вода и са трудно забележими. При заслепяващ ефект от насрещни фарове,  веднага намалете скоростта.


- Не се опитвайте, без да намалявате скоростта,  да криволичите по платното за избягване на неравности заради голямата опасност да загубите управлението и да попаднете в челен удар с насрещен автомобил, преобръщане или блъскане в крайпътно препятствие.


- По много пътища липсва хоризонтална маркировка, заличена през зимата. Това влошава значително ориентацията при шофиране на фарове, най-вече при мокра настилка и по тъмно. За да не напуснете платното и предотвратите блъскане на неправилно движещ се пешеходец в тъмни дрехи  или удар в препятствие на платното, в такива условия се движете предпазливо, със скорост, която да Ви позволи спиране в зоната на видимостта.


- Много пътища след зимата са с изровени от валежите банкети, по-ниски от нивото на настилката. Шофирайте на завоите с такава скорост, която да изключва слизане с десните колела на ниския банкет.


- При движение по хлъзгави настилки увеличете двойно дистанцията  от автомобила  пред вас, за да избегнете сблъсък, в случай че водачът му рязко задейства спирачките.


-  От обилните валежи и от течаща вода по пътните платна се изнасят камъчета, пясък, тиня, които рязко намаляват сцеплението на гумите с настилката. Такива места са крайно опасни за подхлъзване и падане на мотоциклетисти и мотопедисти.
         
ОТДЕЛ  “ПЪТНА ПОЛИЦИЯ” -  ГД “НАЦИОНАЛНА ПОЛИЦИЯ”