Бойко Борисов, Николай Кокинов и Мирослав Найденов ще бъдат разпитани. Причината е започната от Върховната касационна прокуратура проверка на разпространените записи с разговор между тримата. Това съобщава висш обвинител пред в. "Преса".

Нова порция скандални записи, за които се твърди, че са правени незаконно от службите към МВР, се появиха в петък. Сайтът Афера БГ твърди, че в изпратените от анонимен източник файлове се чува разговор между Бойко Борисов, Мирослав Найденов и градския прокурор на София - Николай Кокинов. Автентичността на записите все още не е потвърдена.

В изпратените записи се обсъждат обвиненията срещу бившия земеделски министър, както и други разследвания. Чува се и как градският прокурор на София се оплаква на Борисов, че президентът Росен Плевнелиев "му скача" и не знае защо.

Заради избухването на поредния СРС-скандал градският прокурор на София Николай Кокинов подаде оставка. Той обаче няма да се размине само с оставката като началник. Във Висшия съдебен съвет се готви предложение за неговото дисциплинарно уволнение от съдебната система въобще.

Още в понеделник ще поставя този въпрос, заяви Калин Калпакчиев от ВСС. Председателят на етичната комисия на съвета Ясен Тодоров също ще предложи на колегите си да се самосезират за поведението на висшия прокурор. Кокинов е първият обвинител на София в най-новата ни история, заплашван от уволнение. И то след безпрецедентен скандал.

За започване на ново дисциплинарно дело срещу него е достатъчно да се съберат пет подписа на членове на ВСС. Това няма да е проблем, пише още изданието.

В петък в институцията са били като попарени както от откровенията на прокурора в разпространения запис, така и от факта, че един независим магистрат се отчита пред бившия премиер и му връчва поверителни служебни документи. Стана ясно, че Кокинов е дал на Борисов резултатите от прокурорската проверка за незаконните СРС-та преди те да бъдат обявени.

Записът нанася тежки и непоправими вреди върху авторитета на съдебната система и на държавата. ВСС категорично и навременно ще изпълни правомощията си, за да запази независимостта и почтеността на съдебната система, се посочва в декларация на съвета.

Самият Кокинов не бе открит за коментар. След разговора със Сотир Цацаров в петък следобед той депозира при главния прокурор оставката си като началник на Софийската градска прокуратура. Но тя не отменя дисциплинарните производства. Срещу Кокинов вече се води едно за нарушение на случайния принцип за разпределение на делата. Очаква се втората дисциплинарка да е за уронване престижа на съдебната власт.

Кокинов, Бойко Борисов и Мирослав Найденов ще бъдат викани на разпит по започналата от Върховната касационна прокуратура проверка на скандалните записи, съобщи висш обвинител. Първият въпрос към всеки от тях ще бъде: "Водили ли сте този разговор?".